Odată cu venirea primăverii, cele mai frumoase dimineți sunt cele în care ne trezim în cort, pe munte. Pentru a fi, însă, lipsiți de griji, este bine să avem un sac de dormit potrivit.

În rândurile de mai jos veți descoperi criteriile de care trebuie să țineți cont atunci când vă achiziționați un sac de dormit.

Temperatura de confort

Un sac de dormit nu are menirea de a te încălzi, ci de a reține aerul cald. La rândul său, aerul formează un strat protector între corpul tău și mediul înconjurător. În acest sens, un factor important în alegerea sacului de dormit este temperatura de confort. Aceasta reprezintă valoarea temperaturii ”promise” pe timpul nopții, în care să nu îți fie nici cald, nici frig. Temperatura o găsiți inscripționată pe sacul de dormit și trebuie să fie potrivită condițiilor pe care obișnuiți să dormiți la cort.

Din acest punct de vedere, sacii de dormit se împart în: saci de vară (temperatura de confort peste 1 grad Celsius), saci de toamnă – 3 sezoane (temperatura de confort între -12 grade Celsius și 1 grad Celsius), saci de iarnă – 4 sezoane (-20 grade Celsius și -12 grade Celsius) și saci extremi de expediţie (sub -20 grade Celsius).

Umplutură

Umplutura sacilor influențează o serie de caracteristici precum greutatea și spațiul pe care îl ocupă în rucsac, conform outdoorgearlab.com. Umpluturile pot fi de două feluri:

1. Umplutură naturală din puf de gâscă sau rață. Sacul de dormit care are acest tip de umplutură oferă cel mai mare confort, este cel mai durabil și are cel mai bun raport greutate/căldură. Dezavantajele apar în momentul în care sacul se udă și își pierde capacitatea de termoizolare. De asemenea, se usucă foarte greu.

2. Umplutură sintetică. Acest fel de umplutură se usucă mai repede în caz de umezeală, este mai ieftin și se spală mult mai ușor. Spre deosebire de sacii de dormit cu umplutură naturală, cei sintetici nu sunt la fel de calitativi.

Forma sacilor de dormit

Sacii de dormit se găsesc în mai multe forme, cele mai cunoscute fiind:

1. Mumie – sacul de dormit are forma unui sarcofag, îngust la picioare, mai larg la nivelul umerilor și se termină cu o glugă care acoperă tot capul, potrivit REI.

2. Plapumă – acest sac de dormit este mai larg și nu termoizolează eficient. Nu sunt recomandați pentru drumeții pe munte, fiind mai potriviți pentru campinguri la mare.

3. Costum – acest sac de dormit arată ca o salopetă, cu mâneci în partea de sus și pantaloni în partea de jos.

Sfaturi

  • Din punctul de vedere al temperaturii de confort, este recomandat să alegeți un sac de dormit cu 1-2 grade în plus. Dacă sunteți mai friguroși, puteți opta pentru unul chiar și cu 3-5 grade mai mult față de gradul de confort calculat.
  • Dacă mergeți într-o drumeție lungă pe munte, este bine să vă alegeți un sac de dormit cât mai ușor și care să nu ocupe mult spațiu.

Citește și: FOTO. Sacul de dormit purtabil. Cum arată și cât costă

Citește și: ”Biblia pentru drumeții”: Ce trebuie să ai în rucsac atunci când mergi pe munte

Citește și: Dormitul la cort: trei mari avantaje pentru sănătate

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*