Oricât de surprinzător ar părea, există un strop de teorie și în alegerea celor mai simple elemente din echipamentul tău de iarnă. Articolul este scris de Răzvan Băhnărel, pe care îl găsiți și la Powder RoomFie că ai schiuri sau placă, atelierul are râuri de ceară numai bună pentru echipamentul tău.

Bețele sunt esențiale în schi pentru a oferi un echilibru mai bun, ajutor la urcare și, desigur, susținere în curbe. În plus, bețele ne fac să arătăm mai cool atunci când ne bucurăm de pârtie într-i zi însorită de iarnă.

Alegerea betelor potrivite este importantă pentru a ne corecta poziția și pentru a obține un maximum de balans de care avem nevoie. Dacă bățul este prea lung, vei ajunge foarte lăsat pe călcâie, iar controlul va lăsa de dorit. De asemenea, dacă sunt prea scurte, vei fi lasat prea mult pe față. Desi noul trend printre freestyleri este să aibă bețe mai scurte, pentru schiorul de rând recomandăm orientarea după niște bețe care i se potrivesc.

Bețele nu diferă doar în dimensiuni si culori, ci conțin și mici elemente de tehnologie (cine ar fi crezut?). Cele mai avansate au un centru de greutate mai jos. Ele sunt, astfel, mai ergonomice și mai eficiente, pentru că mișcările vor fi mai naturale, mai fluide și, bineînțeles, mai amuzante. Betele mai scumpe la preț vor avea și mânere ergonomice, pentru o prindere mai bună.

Materialul axului

Foto: skis.com

Cel mai comun material pentru începători și juniori este aluminium. Acesta este mai greuu decât fibra de carbon sau alte materiale avansate, dar este rezistent și economic.

Duraluminiu este un material gasit în betele mai avansate. Acestea sunt mai ușoare decât cele de aluminium, mai rezistente si mai rigide decât cele din material compozit sau carbon, care iși pierd din rezistență în favoarea greutății mai mici.

Materialul compozit se găsește în bețele mai flexibile și mai durabile decât aluminium standard. Acestea se pot îndoi mult fără să se rupă.

Carbonul, materialul care îi fascinează pe cei mai mulți dintre potențialii cumpărători, este cel mai avansat și folosit în ligile ”superioare”. Acesta are o rezistență crescută și o greutate scăzută. În plus, spre deosebire de duraluminiu, bețele din carbon sunt flexibile.

Foto: skis.com

Floarea

Florile pentru powder au un diametru mai mare. Suprafata mai mare împiedică bățul de a se afunda adânc în powder.

Florile standard au un diametru mai mic. Acestea sunt făcute să fie cât mai mici și ușoare cu putință și să reușească să oprescă bățul în a se adânci prea mult în zăpadă. 

Cureaua

Dacă în timp ce te dai scapi bățul, cureaua îl va ține la locul lui iar dacă se întâmplă să cazi, acestea nu vor fi ”pierdute” în capătul pârtiei, ca să ai, apoi, ce căuta prin nămeți. Majoritatea betelor folosesc o curea din nylon.

Atunci când vă alegeți bețele în magazin, încercați-le cu o pereche de mănuși pentru a vedea modul în care se potrivește cureaua.

Bețele în funcție de stil

Majoritatea bețelor sunt folosite în all-mountain, dar veți găsi și câteva tipuri speciale de bețe pentru diferite stiluri.

All-mountain. Bețele variază de la aluminium la fibră de carbon, potrivite pentru orice tip de schior.

Freestyle. Bețele sunt mult mai scurte, pentru a permite o mare manevrabilitate, și au mânere mai mici pentru a putea prinde schiul atunci când abordezi un trick.

Race. Acestea sunt făcute din cele mai durabile materiale și au formă specifică pentru a spori aerodinamica.

Bețele telescopice. Sunt folosite, în mare parte, de cei ce merg în backcountry. Acestea sunt făcute mai lungi pentru a înlesni urcarea și scurtate pentru coborâri. Unele modele pot fi întinse și unite pentru a forma sonde în caz de avalanșă.

Genul

Există echipamente standard pentru fiecare mod de a schia, iar bețele nu fac excepție.

Bețele de bărbați vin în lungimi diferite, pentru toate stilurile amintite mai sus.

Bețele pentru femei vin, de obicei, cu lungimi mai reduse și au mânere mai mici, pentru a se potrivi cu mâinile schioarelor.

Bețele pentru copii pot veni cu lungimi ajustabile, pentru a se plia pe creșterea continuă a copilului, iar acestea au mânere mult mai mici pentru a se potrivi cu mâinile acestora.

Potrivirea bățului

Foto: skis.com

Foto: skis.com

Pentru a alege corect o pereche de bețe, purtați încălțări sau chiar clăparii. Cu vârfurile orientate în sus și cu mănerele atingând podeaua, printeți bățul de partea care se află imediat de după floare, astfel încât degetul mare să o atingă. În această poziție, brațul ar trebui să formeze un unghi de 90⁰

Dacă unghiul este mai mic de 90⁰, încearcă un băț mai scurt iar dacă unghiul este mai mare, încearâ un băț mai lung.

Dimensiunile vin de obicei cu diferențe de câte 2 cm. Dacă vă aflați între două mărimi, este sindicat să alegeți bățul mai scurt.

Înălțimeaschiorului Lungimeabățului (cm)
6’7″ + 140
6’4″ – 6’6″ 135
6’1″ – 6’3″ 130
5’10” – 6’0″ 125
5’7″ – 5’9″ 120
5’4″ – 5’6″ 115
5’1″ – 5’3″ 110
4’9″ – 5’0″ 105
4’5″ – 4’8″ 100
4’1″ – 4’4″ 95
3’9″ – 4’0″ 90
3’5″ – 3’8″ 85
< 3’4″ 80

Pe Răzvan Băhnărel îl găsiți și la Powder RoomFie că ai schiuri sau placă, atelierul are râuri de ceară numai bună pentru echipamentul tău.

 

   Citește și: Cum să alegi schiurile potrivite (I). Lungimea, în funcție de înălțime, greutate și nivel

 

   Citește și: Cum să alegi schiurile potrivite (II). Forma schiului și tipuri de schiuri

 

   Citește și: Cum să alegi schiurile potrivite (III). Genul, lățimea taliei, profilul cozii și flexul

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*