Ce trebuie să faci în mai ca să fii apt de drumeții în iunie? Dacă sezonul drumețiilor pe munte încă nu a început pentru tine și ești un drumeț văratic și anxios că nu vei face față pe un traseu de dificultate medie la începutul verii, avem câteva sfaturi care ți-ar putea fi utile.

Le-am primit și noi, la rândul nostru, de la prieteni montaniarzi cu ani (sau chiar zeci de ani) de drumeții în spate.

Prin urmare…

  1. Drumeții ușoare

Cea mai bună metodă de antrenament pentru drumeții sunt drumețiile însele. Evident, pentru a fi apt de drumeții dificile trebuie să te antrenezi plecând în drumeții ușoare, de câteva ore, pe trasee lejere și fără peripeții. Cu cât pleci mai des pe coclauri, cu atât mai bine. Treptat, poți crește dificultatea și durata traseului.

Dacă traseul este foarte accidentat, îți recomandăm bocancii de munte, care îți protejează foarte bine glezna și te feresc de entorse. Dacă traseul este, însă, mai puțin accidentat, astfel de ghete de munte pot fi arhisuficiente, deși mulți drumeți optează și pentru o astfel de soluție, mult mai comodă pe un traseu care nu-ți dă prea multe bătăi de cap.

2. Urcă pe scări, renunță la scările rulante și la lifturi

Antrenamentul pentru drumeții montane nu este doar apanajul muntelui sau al traseelor din mijlocul naturii. Te poți antrena pentru drumeții în fiecare zi, iar primii pași îi poți face pe scări. Renunță la scările rulante și la lift, chiar dacă locuiești la etajul 8. Urcatul pe scări imită foarte bine mișcarea corpului aflat în urcare pe un traseu montan dificil.

3. Exerciții cardio

Exercițiile cardio sunt esențiale în pregătirea ta fizică pentru drumeții montane.

Vrei câteva exemple?

  • Joggingul sau alergarea
  • Mersul pe o bandă de alergat, cu rucsacul (pregătit de drumeție) în spate
  • Urcatul și coborâtul scărilor
  • Înot
  • Ciclism

Cu cât diversifici mai mult exercițiile cardio, cu atât pregătirea ta fizică generală este mai bună și mai complexă. În plus, alungi monotonia și scazi riscul de a te plictisi și de a abandona activitățile sportive.

4. Nu e obligatoriu, dar… niște mușchi n-ar strica

Poate ți se pare paradoxal, dar masa musculară nu te ajută prea mult în sporturile de anduranță. În astfel de activități de durată ai nevoie de o fibră musculară diferită de cea pe care o folosești pentru a ridica greutăți. Cu toate acestea, niște mușchi n-ar strica, deci„sala” nu-ți va dăuna, dacă vei combina ridicarea greutăților cu exercițiile cardio enumerate mai sus.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*