Ceață, poteci acoperite cu gheață și pericol de accidentare la tot pasul. Așa arată un traseu montan închis pentru turiști, în timpul sezonului rece. Unii drumeți, mai aventuroși din fire și în căutare permanentă de adrenalină, ignoră panourile de avertizare puse la începutul unui traseu închis și urcă pantele abrupte.

La un moment dat, însă, aventura s-ar putea să devină năucitoare, fie pentru că munțomanul s-a rătăcit, fie pentru că s-a accidentat. Și atunci, evident, sună la 112 sau la Salvamont, și solicită să fie recuperat de salvatorii montani.

Coordonatorul Dispeceratului Național Salvamont, Ciprian Cândea, a declarat pentru eMunte.ro că, în cele mai multe cazuri cu turiști rătăciți sau accidentați pe trasee închise, salvatorii montani se întâlnesc, întâmplător, cu temerarii, înainte cu câteva ore ca aceștia să pornească în ”expediție”. Salvatorii montani le recomandă turiștilor să nu urce, dar sfaturile lor sunt ignorate. ”Două ore mai târziu, primim telefon că s-au rătăcit. Păi nu le-am zis să nu urce?!”, a spus Ciprian Cândea.

În România nu există o lege pentru astfel de situații

Contrat așteptărilor, în România nu există, după spusele salvamontiștilor, o lege care să reglementeze urcatul pe trasee montane închise. Turiștii care consideră că traseele interzise iarna sunt numai bune de abordat nu pot fi amendați. Singura pedeapsă pentru încălcarea interdicțiilor este reprezentată de mustrarea din partea celor care vin să-i recupereze.

”Nu am ce să le fac mai mult decât să le spun să nu meargă. Nu există nici o lege care să ne dea voie nouă, salvatorilor montani, să îi reținem pe turiștii care vor să urce pe un traseu interzis iarna. Nici jandarmii nu îi pot reține. Iar de amendă nu poate fi vorba, nu avem nici noi voie, nici jandarmii, să le dăm amendă. Dacă se duc, totuși, și pățesc ceva și sună la Salvamont, atunci noi mergem după ei”, a declarat, pentru eMunte.ro, președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, Mircea Opriș.

Cum au reușit occidentalii

În alte țări europene s-au găsit soluții pentru a opri temerarii să încalce avertismentele: legi dure, cu amenzi usturătoare.

”Să nu vă imaginați că în afară au fost turiștii educați cu situații ca în România, ci s-au luat niște măsuri administrative foarte dure, menite să-i potolească. Acum, mai nou, este vorba despre asigurări. Asiguratorul îți oferă despăgubire, doar dacă se constată că accidentul s-a produs din niște cauze firești. Dar dacă accidentul se produce pentru că turistul a încălcat interdicția de a intra pe un traseu, atunci asiguratorul nu dă banii. La noi, însă, sistemul ăsta nu e pus la punct”, a mai spus Mircea Opriș.

 

   Citește și: INTERVIU cu președintele ANSMR, Mircea Opriș. Cum poți deveni salvator montan

 

   Citește și: Proiect unic în munții din România, demarat de salvamontiști

 

   Citește și: Istoria Salvamontului în România: 45 de ani de reglementări legislative și 108 ani de acțiuni de salvare

 

Comments

comments

6 Responses

  1. victor

    Unde ar trebui sa folosesc echipamentul de iarna? In fata blocului? Sa ma duc la job cu pioltul in mana si in coltari :)? Stupid articol.

    Răspunde
  2. bogdan

    sunt membru in Clubul Alpin Austriac, in principal pentru asigurarea conexa statutului de membru.
    Asigurarea acopera orice situatie din timpul unei ture pe munte, fie vara fie iarna si pe orice tip de traseu, oricum nu exista trasee efectiv inchise in Alpi. Exista doar un risc considerabil ridicat in perioada de iarna sau de vreme proasta, risc pe care ti-l poti asuma sau nu. Dar asigurarea te acopera oricum.
    Inainte de a face aprecieri generale despre cum este afara, ar trebui mai multa documentare!

    Răspunde
  3. Andrei

    Desi citesc articolele voastre acesta este de doi bani

    Daca cineva bate campi trebuie publicate prostiile pe care le debiteaza.
    Daca e dupa salvamont toate traseele se inchid iarna si unele probabil si vara.
    Cei ce aleg sa urmeze acest job ar trebui din start sa inteleaga riscurile si responsabilitatile pozitiei lor
    Salvamontul exista ca sa salveze oameni(daca inchidem traseele montane de ce am mai avea nevoie de salvamont)
    In loc sa caute soluti sa poata avea oameni mai bine pregatiti si platiti ca sa poata face fata oricarei situatii cautam sa indepartam turisti(care repet sunt cei ce care tin salvamontul in viata)

    Răspunde
  4. Adrian

    Platim salvamontul sa ne salveze nu sa ne faca morala.Daca nu le convine , sa si aleaga alta meserie.

    Răspunde
  5. Cata Oprea

    Asta se intampla cand ne uitam prea mult in gura unuia sau altuia. Pai ce sa zica un salvamont, decat sa se planga de turisti, sau ca n-are parghii suficiente. Pbma e ca mai sunt o gramada de turisti care sunt ok. Dar daca preluam doar o vorba spusa de un salvamont la suparare, ce facem? In loc sa incurajam sportul, ii dam in cap. Speriem lumea care si asa NU prea merge pe munte. Articolul e dupa parerea mea in categoria stirilor de la ora 5.

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*