Pregătirile pentru un traseu pe munte nu încep în seara precedentă sau în dimineața plecării. La fel de importante ca pregătirea rucsacului sunt și alegerile pe care le facem atunci când intrăm într-un magazin cu echipamente de munte și cumpărăm lucrurile de care avem nevoie pentru munte.

Vom scrie pe scurt, mai jos, câteva lucruri despre hainele pe care le iei direct pe piele, despre tipurile de materiale și despre caracteristicile lor.

Ce rol are primul strat de haine

Acesta absoarbe transpirația, o scoate către exterior și elimină disconfortul generat de umezeală la nivelul pielii. Prin urmare, o bluză de corp nu trebuie să fie largă, ci mulată, lipită de piele.

Ce să eviți cu orice preț

Răspunsul e simplu: bumbacul. Află de aici de ce se spune că bumbacul „ucide”.

Ce să alegi și de ce

Îmbrăcăminte de corp din material sintetic

Dacă transpiri foarte mult când depui efort, poți alege, fără probleme, un trat de bază din materiale sintetice, care sunt mai ieftine, mai rezistente și se usucă puțin mai repede decât…

…îmbrăcămintea de corp din lână

Este mai indicată persoanelor mai friguroase, pentru că este, ce surpriză! mai… călduroasă. Spre deosebire de materialele sintetice, lâna Merino, spre exemplu, absoarbe mai multă umezeală, dar se usucă mai greu, miroase mai puțin urât în contact cu transpirația și este recomandată în drumețiile care durează cel puțin două zile. Iată AICI câteva exemple de îmbrăcăminte de corp din lână Merino, ideale pentru a fi folosite pentru stratul de bază.

Îmbrăcămintea de corp din mătase

Pe piață există și această variantă de material pentru îmbrăcămintea de corp. Atunci când pe etichetă scrie „Treated”, înseamnă că mătasea a fost modificată chimic pentru a absoarbe mai repede umezeala, însă mai eficiente sunt hainele din material sintetic. Un alt dezavantaj este mirosul în contact cu transpirația, dar și „sensibilitatea” lor (unele articole vestimentare din mătase trebuie spălate manual, nu la mașină).

Citește și: Rucsacul nu trebuie să fie mai greu de atât! Care este greutatea ideală, în funcție de corpul tău

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*