Fondatorul site-ului ski-injury.com, Dr. Mike Langran, este de părere că schi-ul este mai puţin periculos decât înotul sau ciclismul. Cifrele sunt elocvente: schiorii se accidentează, în medie, de 2-4 ori la 1.000 de zile petrecute pe pârtie.

Experţii nu pot spune, însă, dacă schi-ul off-piste este mai periculos decât cel de pe pârtiile marcate, conform BBC. Statisticile lipsesc şi este imposibil de ştiut numărul celor care se aventurează în afara marcajelor de pe pârtiile de schi.

Avalanşele, principalul pericol

Pantele off-piste nu sunt întreţinute cu ajutorul plugurilor de zăpadă, iar pietrele şi prăpăstiile sunt, de multe ori, greu de observat în timp util. Principala problemă pentru schiori pare vizibilitatea redusă, dublată de riscul major de producere a unor avalanşe.

Consilierul de securitate al Clubului de Schi al Marii Britanii, Nigel Sheperd, a declarat că în Franţa mor anual între 24 şi 26 de persoane din cauza avalanşelor. Pistele „oficiale” sunt, de obicei, protejate de explozii controlate, menite să împiedice acumulările de zăpadă de pe versanţi, însă autorităţile nu au aceeaşi responsabilitate şi în cazul zonelor off-piste.

Pantele off-piste, pentru experţi

Nu există nici o dovadă concretă că accidentările sunt mai probabile pe pârtiile off-piste decât pe cele marcate. În 2009, actriţa Natasha Richardson a murit, după ce s-a lovit la cap pe o pârtie pentru începători. Cu toate că statisticile lipsesc, riscul de accidentare pare să fie mai mare în afara pârtiilor marcate, iar faptul că nu auzim de o sumedenie de accidente petrecute pe pantele off-piste se poate datora experienţei schiorilor şi calităţii superioare a echipamentelor pe care aceştia le utilizează.

 

   Citește și: Cum să alegi schiurile potrivite (I). Lungimea, în funcție de înălțime, greutate și nivel

 

   Citește și: Cum să alegi schiurile potrivite (II). Forma schiului și tipuri de schiuri

 

   Citește și: Cum să alegi schiurile potrivite (III). Genul, lățimea taliei, profilul cozii și flexul

 

   Citește și: Ce trebuie să știi atunci când cumperi bețele de schi

 

   Citește și: Ghid practic. Cum alegi clăparii de schi

 

  Citește și: Ce le recomandăm femeilor atunci când își aleg schiurile

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*