Cucerirea Everestului a fost și a rămas una dintre prioritățile oricărui bun alpinist și reprezintă un vis pentru cei mai mulți dintre iubitorii marilor înălțimi.

Pentru a urca pe cel mai înalt munte din lume trebuie să îndeplinești, însă, două criterii esențiale: să ai o pregătire fizică de excepție și adaptată altitudinii foarte ridicate și să dispui de câteva zeci de mii de euro.

Din cauza costurilor foarte ridicate, alpiniștii care urcă pe Everest sunt, în general, sportivi care au reușit să atragă sponsorizări sau persoane bogate, în căutare de adrenalină sau de experiențe existențiale.

Un colaborator  al publicației ”Time” a pornit, în 2012, într-o expediție pe Everest, fără să-și propună să atingă vârful. Cu toate acestea, Katherine Tarbox a întocmit o listă cu toate cheltuielile pe care le-a suportat pentru a duce expediția la bun sfârșit.

Antrenament: 8.000 de dolari

Aici au intrat cheltuielile pe timp de un an, legate de deplasări pentru sesiuni de escaladă, drumeții montane istovitoare și alergare la mare altitudine.

Echipament: 10.000 de dolari

Everestul nu este locul în care să mergi cu o jachetă cumpărată de la un magazin second-hand și cu un cort de plajă. Ai nevoie de echipamente din cele mai bune materiale, create special pentru expedițiile de la mare altitudine. Costurile pentru echipament pe care le-a suportat  Katherine Tarbox ni se par cam mari, dar tot ar trebui să scoți din buzunar câteva mii de dolari.

Bilet de avion: cel puțin 1.500 de dolari

Prețul poate varia în funcție de ofertele la biletele de avion pe care le vânezi.

Expediția: peste 35.000 de dolari

Permisul pentru escaladarea muntelui costă 10.000 de dolari. În plus, dacă nu ești un alpinist cu experiență, ai nevoie de oxigen suplimentar și de o întreagă armată de șerpași care să te ajute să atingi vârful. Iar asta costă câteva zeci de mii de euro. Dacă un alpinist a mai participat și la alte expediții în Himalaya, el a avut posibilitatea de a lăsa acolo echipamentul montan și multe alte lucruri utile pentru escaladarea Everestului și de a scuti, astfel, timpul și banii necesari transportului.

Alte cheltuieli: peste 2.000 de dolari

Aici intră factura telefonică, ce poate depăși suma de 1.000 de dolari, dacă vrei să le spui, constant, celor de acasă că ești viu și nevătămat. În plus, prețul unei asigurări medicale pornește de la 500 de dolari.

În concluzie, o expediție pe Everest costă cel puțin 35.000 de dolari, în funcție de experiența alpinistului.

 

   Citește și: FOTO. Topul celor mai mari tragedii din istoria alpinismului

 

   Citește și: Două vârfuri montane au fost cucerite, în premieră, în Himalaya

 

   Citește și: TOP. Cei mai periculoși optmiari din lume. Everestul, abia pe locul 10

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*