Oare turiștii, când stau la o altitudine de 1.600 de metri, în piscina hotelul Peștera, se gândesc la faptul că, în urmă cu mai bine de 90 de ani, aici era un adăpost la care asociația Hanul Drumețului, ulterior Touring-Clubul României, încerca, din răsputeri, să aducă electricitate și să construiască toalete?

Începuturile ”Casei Peștera”

Prima construcție a unui adăpost destinat turiștilor, în apropierea Mănăstirii Peștera Ialomicioarei, a început în mai 1923. În toamna aceluiași an, mai exact, la 21 septembrie, a fost inaugurată ”Casa Peştera”, în prezența a peste 60 de iubitori de munte. Adăpostul din lemn era proprietatea asociației Hanul Drumețului, societate pe acțiuni înființată în 1921 și care va deveni, în 1926, Touring-Clubul României.

Din 1924 și până în primăvara lui 1925, cabana a fost extinsă și reamenajată, întrucât numărul turiștilor în Bucegi crescuse semnificativ și construcția inițială devenise neîncăpătoare, mai ales pe timpul verii. La noua inaugurare au participat peste 200 de oameni, deși evenimentul a avut loc 29 iunie 1925, o zi de vară friguroasă și cu viscol. Printre cabanierii perioadei de început se număra și legendarul Niculaie Butmăloiu.

Până în 1930, ”Casei Peștera”  i s-au adus îmbunătățiri în ceea ce privește confortul turiștilor, cât și posibilitățile de exploatare a cabanei, după cum susținea președintele Touring-Clubului României, Mihai Haret.

”S-au făcut, la zi, reparaţiile necesitate de mările stricăciuni pe care, în fiecare iarnă, i le căşunează zăpezile, gerurile sau uraganele”, spunea Haret pentru revista de cultură ”Boabe de grâu”, în 1930.

Cum arata, inițial, adăpostul din Bucegi

Cabana de pe platoul Bucegilor avea, în 1930, 40 de paturi cu somieră și cu saltele de lână, perne de fulgi și pături, totul repartizat în cinci camere la parter şi trei la mansardă. De asemenea, cabana avea și o sală de mese cu bibilotecă și muzeu în formare, o cameră pentru îngrijitor, o bucătărie și o pivniță.

Într-un alt corp al ”Casei Peștera” se afla un grajd pentru vaci, un atelier, o cameră specială pentru fotografie și o cameră pentru călăuze, având 6 locuri.

În tabelul de mai jos se găsește numărul de turiști cazați anual la ”Casa Peștera”, potrivit declarațiilor lui Mihai Haret.

Foto: Boabe de Grâu nr. 3/1930

Foto: Boabe de Grâu nr. 3/1930

Touring-Clubul României dorea, în 1930, să mărească, din nou, cabana, și să o amenajeze cât mai bine, prin branșarea la electricitate și apă, dar și prin construirea unor toalete, după cum arată documentele vremii, dar lipsa banilor a întârziat foarte multe această extindere.

Primul incendiu devastator

În februarie 1940, ”Casa Peștera”, construită, cu excepția fundației, din lemn, a fost distrusă de un incendiu. Însă Touring-Clubul României s-a organizat rapid, iar în aprilie 1940 a început construcția unei noi cabane, pe același amplasament.

Noua cabana avea parterul din piatră și etajul din lemn. A rezistat, în această formă, 30 de ani.

Al doilea incendiu

În septembrie 1970, cabana a fost, din nou, distrusă de un incendiu. Următorii opt ani, adăpostul a funcționat în patru barăci construite lângă ruinele vechii cabane. Nici nu e de mirare că adăpostul nu a fost refăcut în scurt timp, dacă luăm în calcul faptul că în 1974 s-a început construcția unui hotel de mari dimensiuni. La inagurarea hotelului, în 31 decembrie 1978, barăcile au fost demolate. Fosta ”Casă Peștera” era, la acel moment, numai în fotografii, fiind înlocuită de o clădire pertinentă sistemului comunist: clădiri mari, puțin locuite și extrem de costisitoare.

Hotelul Peștera, în prezent

În anul 1998, hotelul a fost cumpărat de către ROMCIF SA Fieni. După o serie de reparații, hotelul a reintrat în circuitul turistic și a fost clasificat la trei stele.

Cinci ani mai târziu, hotelul este vândut Grupului Industrial ALCA SRL. În 2004, sunt aduse modificări semnificative, cu scopul de a atrage turiștii: piscină, saună, centru de fitness, căzi cu hisromasaj, WI-FI.

În 2012, hotelul Peștera, deținut de unul dintre cei mai bogaţi parlamentari, senatorul de Dâmboviţa, Valentin Gigel Calcan, a fost implicat într-un scandal politic de proporții. Se pare că senatorul PSD înființase o secție de votare chiar în incinta clădirii.

Prefectul judeţului Dâmboviţa, Dragoş Rusu, declarase, la acel moment, ca secţia de votare nr. 305 din comuna Moroieni, sat Dobreşti, Hotel Peştera, a fost înfiinţată la solicitarea stareţului schitului şi a călugărilor.

Iatâ câteva imagini cu fosta ”Casă Peștera”:

W. Muston
Prispa ”Casei Peștera”. Foto: W. Muston pentru Boabe de Grâu, nr. 3 din 1930
3 articol(e) « de 3 »

   Citește și: Istoria Salvamontului în România: 45 de ani de reglementări legislative și 108 ani de acțiuni de salvare

 

   Citește și: Cabana Ciucaș: de la adăpost pentru legionari, la hotel de trei stele

 

   Citește și: FOTO. Cabana Caraiman: De la serate dansante pentru adunarea fondurilor, la casa de vacanță a unui britanic

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*