Există, cu siguranță, turiști care vor să-și petreacă sărbătorile de iarnă într-o cabană care să le ofere nu numai împrejurimi frumoase, ci și o istorie cât se poate de furtunoasă. În România, mulți dintre iubitorii de munte preferă să întâmpine Crăciunul sau Anul Nou într-o așezare în care se adunau șefi de stat sau de guvern din perioada regimului trecut.

Astfel, cabanele în care familia dictatorului Nicolae Ceaușescu își petrecea fie și numai câteva ore au devenit, după Revoluție, puncte turistice de mare interes, atât pentru temerarii care vor să doarmă în patul fostul liderului comunist, cât și pentru nostalgicii vremurilor mai îndepărtate.

Noi am ales câteva cabane ale familiei Ceaușescu, aflate în zone montane sau în apropierea lor, și care sunt la mare căutare de sărbători:

Cabana Paltinu

În județul Sibiu, familia Ceaușescu a avut mai multe proprietăți. Cea mai cunoscută este Cabana Paltinu de la Bâlea Lac, situată la peste 2.000 de metri altitudine. Așezarea montană a fost construită în 1972, iar Nicolae Ceaușescu venea aici în luna octombrie, pentru vânătoarea anuală de capre negre. Mai mult, în perioada în care fostul dictator se afla la Paltinu, Transfăgărăşanul era închis şi nimeni nu avea voie să urce.

Cabana a fost modernizată în totalitate și extinsă cu 75%, după ce revoluționarii au vandalizat-o la căderea regimului comunist, crezând că aici își ascunsese dictatorul o parte din avere. A fost reabilitată în 2008, fiind construiţi peste 600 de metri pătraţi de suprafaţă utilă, cu camere pentru turişti şi personal, un apartament, saună şi sală de fitness. Cu toate acestea, administratorii cabanei s-au străduit să mențină neschimbat apartamentul folosit de către Nicolae Ceauşescu, unde sunt păstrate patul, dulapurile, fotoliul, mocheta, perdelele şi chiar și masa la care dictatorul juca șeptica.

Cabana Dealul Negru

O cabana renumită pentru personalitățile care i-au călcat pragul, dar și pentru vânătoarea de urși bruni este și Cabana Dealu Negru, din zona Munților Călimani. Aceasta a fost construită, se pare, în anii ’80 cu scopul de a fi așezământ de vânătoare, pentru a nu mai fi nevoit Ceaușescu să parcurgă 5 km de la cabana unde era cazat, din satul Cușma, până la locul de vânătoare.

Cabana avea trei corpuri și o capacitate de cazare de 20 de locuri, dar și trei piste pentru aterizarea elicopterelor, întrucât drumul până la așezare era anevoios pentru Ceaușescu și invitații săi.

Cabana Ivo

Situată în apropierea localităţii Zetea, în județul Harghita, cabana Ivo a fost construită în 1971 la cererea familia Ceauşescu, deoarece dictatorul venea în zonă toamna, în sezonul de vânătoare. Așa că a ordonat ridicarea unei cabane unde să se poată sta cu șefii de guvern care îl însoțeau la vânătoarea de urși.

Cabana, realizată în stil rustic, este acoperită cu șindrilă, are două camere la partee și alte trei la etaj, între care şi cea în care dormea Nicolae Ceauşescu. Turiștii sunt atrași de această cabană pe care silvicultorii o numesc Ivo după pârâul din apropiere pentru că aici s-au păstrat obiectele de mobilier și de decor de pe vremea dictatorului. De fapt, dormitorul fostului lider comunist este camera cea mai solicitată de către vizitatori care țin neapărat să doarmă în patul lui Ceaușescu.

Cabana Hadar

Tot o cabană construită pentru a servi ca unitate de cazare în vremea sezonului de vânătoare este și Cabana Hadar. Ascunsă în Munții Buzăului, la capătul unui drum forestier, imobilul a fost construit în 1985, iar Ceaușescu venea aici să vâneze mistreți și urși.

La mai bine de 10 ani de la Revoluție, cabana este reconstruită și, în prezent, se prezintă astfel: ”60 de hectare de pădure, 3 hectare de grădini, servicii și facilități de 5 stele”.

 

   Citește și: Cabana Babele: de la concerte la Sala Dalles, la crimele lui Ceaușescu

 

   Citește și: La munte sau la mare? Ce alegeau românii în perioada interbelică

 

   Citește și: FOTO. Mareșalul Ion Antonescu: schi alpin, pârtie privată și vilă la Predeal

 

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*