Asociația BRADFEST și-a propus ca anul acesta să planteze 10.000 de brazi în comuna Rucăr, sat Sătic, județul Argeș. Perioada de reîmpădurire va avea loc între 24 și 26 aprilie 2015, cu ajutorul voluntarilor.

Brazii vor fi cumpărați din donații și vor fi plantați pe o suprafață defrișată acum câțiva ani, din satul Sătic. Cei de la Asociația BRADFEST își doresc să strângă cel puțin 10.000 de brazi până pe 24 aprilie. Un brad reprezintă echivalentul a 5 lei.

Toți cei care donează bani pentru această cauza vor fi recompensați cu câte o diplomă onorifică, pe care va fi trecut numărul de brazi donați. Persoanele care vor dona cel puțin 10 brazi vor fi declarați membri implicați activ la nivel civic în România, cei care vor dona 50 de brazi vor avea ocazia să planteze brazi și să participe la eveniment, iar cei care vor dona 100 de brazi devin membri de onoare și sunt asigurați că vor participa și la ediția de toamnă.

Până în acest moment au fost donați 2.150 de brazi și s-au înscris 34 de voluntari.

Cei care au demarat proiectul au ales să planteze brazi din mai multe motive. În primul rând, această specie considerată un simbol pentru Carpații Românești este tăiată în număr mare de Crăciun. În al doilea rând, multe păduri de brad cu fag au fost defrișate și apoi înlocuite cu molid, pe motivul că cel din urmă este mai bun pentru industrie, potrivit bradfest.ro.

„Dacă ne-am bucurat în copilăria noastră de frumusețea și magia pomilor de crăciun, acum e momentul să-i salvam pentru copii și nepoții noștri”, au precizat cei de la BRADFEST.

Proiectul de responsabilizare socială este realizat cu sprijinul Fundației Conservation Carpathia, care ajută prin oferirea suprafeței de aproape 2 hectare din Rucăr și prin pregătirea terenului pentru campare.

Cum se va desfășura programul de reîmpădurire?

Organizatorii proiectului au ca scop plantarea a 5.000 de brazi pe zi. Timpul în care se planteaza un brad este de circa 6 – 7 minute, astfel că va fi nevoie de ajutorul a 200 de voluntari.

Voluntarii se vor întâlni dimineața, în ambele zile, în fața scenei. Acolo, ei vor participa la un scurt curs de orientare în care vor afla diferite informații legate de particularitățile plantării bradului, particularitățile solului și plantarea puieților. Urmează prezentarea planului și împărțirea hărților, divizarea echipelor și a sarcinilor, echiparea și pornirea către locul de plantare. La ora 16:30 se va termina procesul sădirii, iar de la ora 19:00 la ora 1:00 vor fi organizate concerte în aer liber.

BRADFEST 2015 este un festival care va fi organizat după finalizarea acțiunii de împădurire drept recompensă pentru voluntari. Evenimentul va avea loc în apropierea brazilor plantați și va marca succesul acestei campanii.

 

Citește și: FOTO-VIDEO: 550 de hectare de pădure, plantate de un singur om

Citește și: În Retezat se defrișează masiv, la comanda Primăriei Sălaşu de Sus

Citește și: Un bărbat orb și prietenul său fără mâini au plantat 10.000 de copaci

Comments

comments

2 Responses

 1. Bogdan

  Cred ca o recompensa pentru voluntari ar fi presiune asupra autoritatilor sa controleze despaduririle si sa sanctioneze serios.
  Nu mi se pare ok sa vina niste voluntari ‘fraieri’ care sa culeaga gunoaie (Let’s do it) dupa niste infractori sub ochii autoritatilor platite pentru asta, sa reimpadureasca, si altii pe partea cealalta a dealului sa defriseze, sau cand ajung brazii acestia buni de taiat sa ii recolteze.
  Singurul efect real este cel educativ, dar care oricum este adresat unui public deja educat in acest sens devreme ce este implicat.
  Cred ca actiunile societatii civile (ONG) trebuie sa fie neiertatoare si sa treaca la darea in judecata a agentiilor de stat care nu isi fac treaba. Din pacate se gasesc mai greu fonduri pentru asa ceva decat pentru un bradut de 5 lei care este mai pe placul publicului.

  Răspunde
  • maria

   Cei care dau in judecata sunt altfel de ong-uri. In societate exista mai multe feluri de roluri si fiecare se implica asa cum considera de cuviinta. Important este sa faci.

   Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*