În această dimineață a apărut, pe site-ul Petițieonline.net, o inițiativă de ”eliminare” a persoanelor de etnie romă de pe pârtia Sorica, din stațiunea Azuga.

Petiția publicată astăzi a adunat, până la această oră, 12 semnături și se adresează primarului din Azuga, Constantin Samson.

”Încă din parcarea de la baza pârtiei Sorica suntem acostați de diferite persoane de etnie romă, care ne întreabă de echipament: schi, sănii, monitori schi, etc. Refuzând politicos, am mers la un centru închirieri echipament de unde am luat cele necesare și ne-am deplasat spre banda care deservește pârtia începători Sorica. Am constatat cu stupoare că acolo se aflau circa 20 de cetățeni de etnie romă, care ne-au asaltat cu întrebarea «doriți monitor ieftini, doriți sanii ieftine?». Consider că acești cetățeni chiar au pus un monopol pe pârtia de la Sorica, având un impact negativ față de turiștii care iau cu asalt pârtiile din Azuga. Am constatat cu stupoare că la pârtia Cazacu nu există astfel de indivizi și acolo există mulți instructori de schi autorizați”, susține inițiatorul petiției, Vasile Viorel.

De asemenea, în petiție că, ”acești indivizi (romii -n.r.) nu cunosc nici măcar un lucru elementar din acest sport care se numește, schi și (…) dacă îndrăznești să-i refuzi, te iau la înjurături, fiindu-ți frică să mai lași și mașina în parcare (…) acești indivizi fac de rușine schiul de pretutindeni”.

Textul integral al petiției poate fi găsit AICI.

Stațiunea Azuga

Pârtia Sorica are o lungime de 2.100 de metri, diferență de nivel de 561 de metri, instalație de iluminat nocturn și tunuri de zăpadă pentru 700 de metri. În plus, este prima pârtie de schi din România omologată de F.I.S. (Federația Internațională de Schi). Din acest motiv, dar și datorită investițiilor masive în infrastructura de turism care au avut loc în ultima perioadă, Azuga s-a dezvoltat ca una din cele mai mari stațiuni de schi din țară.

Alte pârtii ale stațiunii Azuga sunt și: Cazacu – lungime 1.920 m., Cazacu variantă – lungime 400 m., Cazacu bretea – lungime 715 m., Sorica sud – lungime 770 m., La Stână – lungime 910 m..

Stațiunea Azuga dispune de o telegondolă inaugurată la sfârșitul anului 2007, care oferă acces de punctul superior către toate pârtiile din stațiune. Există, totodată, și instalații de teleschi, miniteleschi și babyschi.

 Citește și: Cele mai lungi pârtii de schi omologate, în județul Brașov

 

 Citește și: FOTO. Piscurile munților, admirate de Ceaușescu. Cum arătau, pe atunci, stațiunile montane

 

 Citește și: Ziua Mondială a Zăpezii: Stațiunile vin cu oferte atractive și lecții gratuite de schi

Comments

comments

6 Responses

 1. Alin

  Daca aveti initiativa si vreti sa rezolvati problema, formulati-o in asa fel incat sa nu fie rasista, pentru ca nu rromii sunt problema ci faptul ca ei vand echipamentele in incinta partiei. Asa ca vedeti daca puteti obtine interzicerea vanzarii sau a inchirierii de echipamente de la operatori neautorizati si sunt convins ca veti putea.

  Răspunde
 2. Mihaela

  Mare dreptate acesti indivizi si-au inscriptionat geci si veste neavand nici un atestat, de baza teoretica sau practica nici vorba iar preturile sunt dupa bunul plac sfidandu-i pe cei ce practica cu adevarat meseria de monitor si care platest niste taxe.

  Răspunde
 3. mihai

  Corect…sa nu fim rasiști.
  Dar sa știți ca unii au si cărți de vizita si sunt recomandați la centrele de închirieri autorizate.
  Nu au atestate, nu au pregatire, nu plătesc taxe si preturile sunt mai mari decât la monitorii autorizați.
  La recomandarea centrului de închirieri am contactat pe cineva…surpriza! Era de etnie, știrb si neechipat. Am întrebat prețul. Desigur era mai mare decât știam… I-am zis asta si,….ce credeți? Nu a negociat!
  Sunt sigur ca si politia locala, si fiscul si chiar dl Primar sunt la curent dar nu fac nimic.
  Doar pe pârtia Cazacu se vede mana administratorului. In rest, niste șnapani
  Oamenii care au afaceri in zoana ar trebui sa fie primii care sa se agite sa schimbe fata acestei stațiuni.
  Dar nu cred ca o vor face.
  Azuga este si rămâne un oraș de cârpaci.

  Răspunde
 4. GABI

  a nu se intelege gresit ..nu se incearca eliminarea romilor ci a celor care practica aceasta meserie,,din burta,,fara nici un atestat fara a fi afiliatiti la o scoala se schi si dupa cum am vazut personal nu cunosc nici macar cele mai elementare lucruri despre acest sport…

  Răspunde
 5. nimeni

  Goebbels ar fi mandru de aceasta eliminare.Maine propun exterminarea hindusilor si a evreilor ca din ce am inteles partia e lagar de concentrare.
  Poate face cineva o plangere impotriva discriminarii rasiale.
  —————————————-
  Poate institutiile statului vor investiga si amenda pe cei fara atestat/firma nu pe cei „romi” cum a spus „jurnalistul” petitiei.

  Răspunde
 6. Claudiu

  e pe bune sanu fii rasist? I as baga direct la sapun, mergi la patinoar prietenii nesimtiti, mergi la restaurant prietenii nesimtiti, mergi la iarba verde prietenii nesimtiti, ia mai lasati o dracului de treaba,,,dreptul meu la civilizatie si liniste unde e?? Direct par in gura le as trage si cand mai vezi ca se trag de haine cu politia in strada mi se face scarba!!

  Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*