Dacă faci parte din categoria schiorilor prevăzători și cauți, deja, o stațiune unde să-ți petreci concediul de iarnă, te sfătuim să verifici atent toate datele cu privire la stațiunea alesă, mai ales dacă te interesează lungimea domeniului schiabil. În caz contrar, s-ar putea să ajungi într-o stațiune care nu are ceea ce promite.

În urmă cu doi ani, cercetătorul german Christoph Schrahe, fondatorul site-ului pistelength.com, a publicat un raport care arăta că majoritatea stațiunilor de schi au exagerat, în comunicările turistice, lungimea pârtiilor de schi. De curând, problema a revenit în atenția publică, mai ales că sezonul de schi 2015-2016 bate la ușă. iar datelor oferite de Schrahe nu sunt deloc încântătoare. Se pare că 82% dintre stațiunile din Alpi continuă să mintă cu privire la lungimea pistelor, unele cu până la 100% sau chiar mai mult.

„Stațiunile tind să exagereze pentru că lungimea pistelor este un criteriu foarte important pentru schiori când aleg o destinație și nu există o reglementare cu privire la măsurarea lungimii pistelor – doar recomandări care nu sunt obligatorii”, a declarat Schrahe, potrivit The Telegraph.

Totodată, Schrahe atrage atenția că stațiunile care promit alte cifre decât cele reale percep taxe mai mari, înșelând și păcălind clienții care iau drept oficiale lungimile pe care stațiunile le promovează.

„Corvatsch-Furtschellas (care pretinde 120 de km de piste, dar are numai 40 – n.r.) cere 75 de franci elvețieni pentru un permis de schi. Altă stațiune din apropiere, care susține că are numai 40 km de piste, cere 25 de franci elvețieni. Având în vedere numărul de vizitatori care vin în stațiune, calculez că 1,5 milioane de franci elvețieni adunați de Corvatsch-Furtschellas au fost obținuți prin înșelăciune”, a adăugat Christoph Schrahe.

Problema standardului de măsurare

În lipsa unui standard de măsurare, stațiunile anunță lungimea totală a domeniului schiabil efectuând măsurători ce au la bază criterii diferite. De exemplu, se ține cont de faptul că schiorii nu coboară drept, ci în diverse viraje, astfel că lungimea rezultată este mai mare. O altă metodă, mai nouă, este aceea în care stațiunile țin cont și de lățimea pârtiilor și comunică nu lungimea, ci suprafața domeniului schiabil (în hectare).

Pentru realizarea raportului său, Christoph Schrahe s-a bazat pe un mod direct de măsurare: din vârf, pe mijlocul pârtiei, până la poalele pârtiei, cu GPS-ul. Astfel, în Les Trois Vallees, declarată cea mai mare din lume, Schrahe a măsurat 495 km de piste, în timp ce stațiunea promite 600 km. De asemenea, în Zermatt-Cervinia, Schrahe a măsurat 257 km d piste, în timp ce, în pliantele de promovare, 360 km este numărul magic. La fel, și în Espace Killy, din Franța, Schrahe a măsurat 236 de km de piste, nu 300 km, cât se susține în comunicările turistice.

Cele mai mari „erori” descoperite de Schrahe:

Corvatsch, Elveția
Măsurătorile stațiunii: 120 km
Măsurătoarea lui Schrahe: 40 km
Exagerare de: 200%

Les 4 Vallees ski area (Verbier, Nendaz, Tzoumaz, Veysonnaz and Thyon resorts), Elveția
Măsurătorile stațiunii: 400 km
Măsurătoarea lui Schrahe: 188 km
Exagerare de: 120%

Les Sybelles, Franța
Măsurătorile stațiunii: 310 km
Măsurătoarea lui Schrahe: 146 km
Exagerare de: 120%

Obergurgl, Austria
Resort measurement: 110 km
Măsurătoarea lui Schrahe: 61 km
Exagerare de: 80%

Les Deux Alpes, Franța
Măsurătorile stațiunii: 222 km
Măsurătoarea lui Schrahe: 135 km
Exagerare de: 64%

Serre Chevalier, Franța
Măsurătorile stațiunii:250 km
Măsurătoarea lui Schrahe: 157 km
Exagerare de: 59%

Ce stațiuni și-au modificat cifrele

De când a apărut primul raport despre neconcordanțele de măsurare, câteva stațiuni austriece au modificat în minus lungimile comunicate în materialele turistice. Mayrhofen, spre exemplu, a scăzut de la 159 de kilometri, la 133, și Hochzillertal, de la 181, la 88 de kilometri. Serfaus-Fiss, o altă stațiune din Austria, care susținea anterior studiului că are cu 50% mai multe piste decât era real, și-a redus lungimea acestora la 160 de kilometri. Însă majoritatea stațiunilor de schi refuză să își schimbe datele false. Franța, Italia și Elveția sunt cele mai rigide țări cu privire la actualizarea lungimilor domeniului schiabil.

Iată care este situația în prezent:

Statistici - acuratețea lungimilor promovate în comunicările turistice.

Statistici – acuratețea lungimilor promovate în comunicările turistice.

Citește și: Cum să alegi schiurile potrivite (I). Lungimea, în funcție de înălțime, greutate și nivel

Citește și: VIDEO. Explozie de culori pe pârtie. Schiorul Marcel Hirscher și un proiect eco-friendly

Citește și: Cum să te îmbraci la schi

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*