Sau 30. Sau 50. În orice caz, în acele prime drumeții în care încă te consideri un începător.

Am scris întotdeauna, pe eMunte.ro, despre precauție și nu am obosit niciodată spunând că muntele nu este pentru toată lumea. Dacă nu ai echipamentul potrivit, nu ai ce căuta pe un altfel de traseu decât o potecă lejeră, printre pomișori. Nu toată lumea a fost de acord cu noi, dar scopul nostru nu este cel de a ne face plăcuți de către toată lumea. Uneori, scopul nostru este și cel de a ajuta la conștientizare.

Ceea ce ne propunem și prin rândurile de mai jos, unde am dat patru exemple de comportamente pe care ar fi bine să le eviți în special în primele tale drumeții.

Citește și: Mituri despre antrenamente pentru drumeții montane. Care sunt sfaturile pe care trebuie să le ignori

Pleci singur pe traseu

Știm că pare tentant, mai ales când te simți obosit din punct de vedere social și vrei să ai parte de niște timp doar pentru tine. Dar nu știi niciodată ce se poate întâmpla și-ți recomandăm să pleci pe munte alături de cel puin un prieten. Cu cât prietenul tău este mai obișnuit cu traseele montane, cu atât mai bine. În plus, o altă greșeală pe care o fac începătorii este să păstreze secretul asupra traseului pe care îl vor urma. Imaginează-ți, însă, că ești implicat într-un incident neplăcut pe munte, nu te poți deplasa și nu ai semnal pentru a vorbi la telefon. Știm, e un scenariu puțin probabil, dar nu imposibil. Jurnalele de știri ne-au convins de asta. Nu ți-ai dori, într-o astfel de situație, să știi că există și alte persoane care cunosc traseul pe care ai pornit? N-ai vrea să ai certitudinea că, dacă nu le dai niciun semn pentru o anumită perioadă de timp, ei vor ști în ce direcție să-i îndrume pe salvatorii montani? Secretomania nu te ajută cu nimic.

Pleci pe munte cu echipamentul „încropit” din ce ai tu pe acasă

Nu tot ce ai în debara și pare „haină de munte” este potrivită, cu adevărat, pentru a fi folosită pe mune. E o mare diferență între haina aia a ta groasă, de oraș, și o astfel de jachetă de munte. La fel cum nu orice pereche de încălțăminte cu talpă ce pare făcută pentru teren accidentat te va ajuta într-o drumeție cu zone dificil de parcurs. Bocancii de munte se numesc astfel pentru că sunt fabricați special pentru… munte.

Citește și: Așteptări vs realitate atunci când stai pentru prima oară la cort

Te separi de grup

Oricât de tentantă ar părea, uneori, separarea de grupul din care faci parte, fie pentru că nu-l mai suporți pe X, fie pentru că vrei să încerci o scurtătură „for fun”, aceasta nu este niciodată indicată. Nici măcar când ești un drumeț experimentat. Separarea de grup te expune, vrei-nu vrei, unor riscuri inutile. În plus, ați plecat împreună și este OK să ajungeâi la destnație împreună, după ce ați parcurs traseul… împreună. În felul acesta, vă puteți oferi oricând, unul altuia, ajutorul de care aveți nevoie. Din același motiv, dacă un membru al grupului decide să se întoarcă, deoarece nu mai poate continua traseul, ar fi indicat să nu-l lăsați singur și să-i fiți alături, mai ales că motivele pentru care abandonează drumeția ar putea idnica faptul că nu se află într-o stare de invidiat. Dacă grupul este suficient de mare, vă puteți împărți în două grupuri: cei care continuă drumeția și cei care se întorc la „bază” alături de colegul care a abandonat. În orice caz, nu îl lăsați singur.

Perseverezi atunci când nu e cazul

Există câteva situații în care ar fi indicat să renunți la planurile tale, pentru a fi sigur că te întorci acasă în deplină siguranță. Iată câteva dintre ele:

  • O accidentare, o boală sau o durere;
  • Extenuarea fizică sau mentală;
  • Schimbările de vreme;
  • Canicula sau frigul extrem;
  • Constatarea că traseul este mult mai dificil decât te așteptai;
  • Lipsa echipamentului necesar pentru anumite zone de traseu;
  • Întârzierea pe traseu și riscul de a te prinde noaptea înainte de a ajunge la destinație.

Nu continua drumeția dacă calculele tale din teren sunt destul de departe de cele pe care ți le-ai făcut acasă. Amintește-ți că scopul tău principal este unul singur: cel de a te întoarce acasă în siguranță.

Citește și: Sfaturi de care să nu asculți. Între mit și realitate în drumețiile pe munte

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*