Cornel Lucescu, Ciprian Streteanu și Dorin Haji au cucerit vârful Araratul Mare, cu o altitudine de 5.165 de metri. Următorul lor obiectiv este atingerea vârfului Baruntse, din Himalaya, de 7.129 de metri.

Cei trei suceveni nu au întâmpinat probleme pe parcursul ascensiunii, dar au avut parte de o vreme schimbătoare, cu sesiuni de ninsori și ceață. Cei trei s-au aclimatizat din mers și au realizat ascensiuni scurte din taberele unde au înnoptat. Drumul către vârf a început la ora 3 dimineața, moment în care cei trei au părăsit tabăra 2.

„La 4.500 de metri ne-am pus colţarii şi la ora 8.30 eram la vârf. Aici ne-a întâmpinat un vânt puternic, care aducea din când în când valuri de ceaţă. La ora 10.30 eram înapoi în tabăra 2 unde am rămas până la ora 15.00 pentru odihnă, masă şi pregătirea bagajelor pentru coborâre”, a spus Ciprian Streteanu.

Cu toate că ascensiunea s-a desfășurat fără evenimente neplăcute, cei trei suceveni au întâmpinat și o mare problemă: ghizii turci. Potrivit spuselor lui Cornel Lucescu, ghidul local care i-a însoțit era foarte slab pregătit, motiv pentru care au renunțat la el și au continuat ascensiunea singuri.

„Cei care merg acolo trebuie să fie pregătiţi şi să nu se lase în baza ghizilor locali”, a mai precizat Cornel Lucescu, potrivit Monitorul de Suceava.

Totodată, peisajele i-au impresionat pe alpiniști, care au reușit să admire o parte din Turcia, Iran și Armenia.

„Este un munte cu mare însemnătate religioasă şi poate şi din acest punct de vedere am avut ceva emoţii, dar în final totul s-a terminat cu bine. Pur şi simplu am stat şi mi-am imaginat potopul (Ararat este cunoscut ca fiind muntele pe care a ajuns Noe cu corabia sa – n.r.), iar din acest punct de vedere Ararat este un munte de hotar. Cât despre peisaj pot spune că este un arid în cea mai mare parte, dar cu gheţari superbi”, a mărturisit Cornel Lucescu.

Vârful Baruntse, următoarea provocare a sucevenilor

Următorul vârf vizat de cei trei suceveni este Baruntse, din Himalaya, vârf care este mult mai solicitant. Ei își doresc ca anul viitor să pornească spre Nepal, dar înainte să realizeze acest lucru, alpiniștii trebuie să se pregătească intens pentru această nouă provocare.

„Trebuie să intrăm într-o etapă de pregătire foarte dură pentru a putea face faţă acestui munte. În plus, avem nevoie şi de echipament special, pe care urmează să-l achiziţionăm în curând”, a mărturisit Cornel Lucescu.

Cornel Lucescu, Ciprian Streteanu și Dorin Haji au mai cucerit și alți munți importanți din lume, într-o perioadă de câțiva ani. Printre ei se numără vârful Mont Blanc din Alpi, Aconcagua din America de sud, Kilimanjaro din Africa și Elbrus din Caucaz. Toate ascensiunile s-au desfășurat fără probleme sau accidentări.

Citește și: Când România dă mâna cu SUA. Trei români vor urca pe McKinley

Citește și: Trei tineri leagă Ploieştiul de Kilimanjaro

Citește și:  FOTO. Expediție românească pe partea nordică a muntelui Eiger. Ce ne-a declarat unul dintre alpiniști

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*