Antilopa Carpaților. Cadrele video ”sepia” atrag întotdeauna prin taina pe care o promit: ilustrarea unui trecut. Dacă aceste cadre sunt filmate în Carpații Românești, atunci cadrele ne atrag prin nostalgia altor vremuri.

În octombrie 1980, Televiziunea Română (TVR) difuza un documentar despre capra neagră, intitulat ”Antilopa Carpaților”. Filmul prezenta felul de viață, hrana, adaptarea la mediu și zonele preferate de aceasta. De asemenea, documentarul explică și modalitățile de protecție a speciei, dar și cum pot fi repopulate zonele din care capra neagră a dispărut. ”Antilopa Carpaților” făcea parte din ciclul ”Din cartea naturii”.

”Când privești în zare, lanțul munților îți pare ca o turmă nesfârșită, ca o creastă zimțuită. Pe acolo nu răzbate alt picior de vietate decât capra neagră”, sunt cuvintele care deschid cele 43 de minute de imagini impresionante.

Documentarul capătă un aer de poveste prin panoramele color cu munții Bucegi. Imaginile cu Babele și Sfinxul sunt câteva dintre cele mai spectaculoase cadre ale filmului, mai ales că, la acea vreme, aparatura video era foarte dificil de transportat și de manevat pe versanții abrupți.

”Antilopa Carpaților” se află, în prezent, în biblioteca digitală europeană europeana.eu, alături de fotografii și documentele valoroase din celelalte țări de pe continent.

O parte din documentarul filmat de Alex Satmari se găsește AICI. Noi am făcut câteva capturi de ecran cu superbele creste ale Bucegilor:

Documentarul ”Antilopa Carpaților”. Print screen
Documentarul ”Antilopa Carpaților”. Print screen
9 articol(e) « de 9 »

 

   Citește și: Casa Peștera: De la cabană cu bibliotecă și muzeu, la hotel cu piscină și secție de votare

 

   Citește și: Istoria Salvamontului în România: 45 de ani de reglementări legislative și 108 ani de acțiuni de salvare

 

   Citește și: Cabana Ciucaș: de la adăpost pentru legionari, la hotel de trei stele

 

 

 

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*