Deși vara drumețiile noastre pe munte sunt tot mai dese, trebuie să fim atenți la micii „inamici”care ne pot strica buna dispoziție: țânțarii. Pe lângă starea de disconfort provocată de ciupituri, aceste insecte pot transmite și boli grave.

Înainte de toate, trebuie să lămurim că nu toate persoanele atrag în aceeași măsură țânțarii. De ce?

Potrivit unei echipe de cercetători de la Universitatea din Florida, țânțarii sunt atrași de dioxidul de carbon, de acidul lactic, fenol, amoniac și mulți alți compuși emanați de organisme. Pielea umană produce în jur de 300 de compuși organici, iar fiecare individ are un „mix special”, care îl face mai atrăgător/mai puțin atrăgător pentru țânțari. În plus, 85% dintre oameni secretă un semnal chimic în piele, care indica ce grupă sanguină au – spre exemplu, în cadrul unor teste, s-a demonstrat că persoanele cu grupa 0 au fost pișcate de două ori mai frecvent decât cele cu grupa A. Cei care au grupa B se află la mijloc.

Totodată, se pare că țânțarii sunt atrași de persoanele cu o temperatură a corpului mai ridicată. Întrucât urcatul pe munte și, mai departe, efortul fizic favorizează secreția acidului lactic și creșterea temperaturii corporale, țânțarii vor fi atrași tocmai de acele persoane.

Alte studii susțin că metabolismul, consumul de alcool și chiar culoarea hainelor pe care le purtăm ne pot transforma în ținte pentru țânțari.

Sfaturi generale de protecție

Trebuie să știți că momentul în care țânțarii „sunt la atac” este între amurg și zori. În acest sens, atunci când vă pregătiți cortul pentru noapte, amplasați-vă tabăra într-un loc mai răcoros. Țânțarii au probleme de localizare în condiții de vânt.

Cea mai bună metodă pentru a ne feri de țânțari este folosirea unei creme/a unui spray repelent pentru țânțari. Atenție! Aceste produse trebuie aplicate în anumite situații și nu toate se potrivesc tuturor persoanelor, pentru că efectul acestor substanțe diferă de la un individ la altul. Aceste soluții nu au efectiv rolul de a îndepărta insectele. Ele creează o barieră de vapori deasupra pielii și maschează semnalele de atracție pe care oamenii le emit. În acest fel, țânțarii vă localizează mai greu, conform REI.

Atunci când folosiți creme sau spray-uri anti-țânțari, citiți cu atenție instrucțiunile și măsurile de precauție menționate pe eticheta produsului. În unele situații, dacă folosiți o cremă de protecție pentru raze UV (cum e recomandat în cazul în care mergeți la munte), produsele farmaceutice anti-țânțari s-ar putea să nu aibă efectul scontat.

În caz că sunteți ciupiți și nu aveți creme de la farmacie pentru tratarea acestei probleme, aplicați deodorant sau pastă de dinți pe zona cu înțepături – reduce mâncărimile!

Soluții de casă anti-țânțari

Dacă nu aveți încredere în produsele de la farmacie, vă puteți face acasă mai multe produse naturale.

Prima variantă:

Aveți nevoie de 250 ml de alcool din cereale ( îl găsiți în supermarket-uri) sau vodcă, 30 de picături de uleiuri esențiale (lavandă, lămâie, eucalipt, tea tree, rozmarin, cedru, mentă, cuișoare, scorțișoară etc.; le puteți folosi pe toate sau doar o cominație de 2 uleiuri esențiale), un recipient cu pulverizator. Se amestecă foarte bine ingredientele, iar soluția obținută se aplică pe piele.

A doua variantă:

Dacă sunteți reticenți în a aplica pe piele un produs pe bază de alcool puteți încerca un amestec de 10 picături de uleiuri esențiale (cele de mai sus), 2 lingurițe de ulei vegetal (cel mai bun este uleiul de măsline) și 1 linguriță de gel de aloe vera.

 

Citește și: Cum poți prezice vremea fără aplicații sau meteorologi

Citește și: Unde ne punem cortul? Sfaturi cu privire la mediu, siguranță și bun-simț

Citește și: Probleme de sănătate în timpul drumețiilor. Cum le evităm și cum le tratăm?

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*