Schimbările climatice reprezintă o actualitate: temperaturile cresc, tiparele precipitaţiilor se schimbă, nivelul mediu global al mărilor creşte, iar toate aceste schimbări au impact asupra naturii şi sănătăţii noastre. În acest context, asociația ViitorPlus a lansat campania „Aleg să împăduresc”, cu scopul de a atrage atenția asupra necesității plantării și îngrijirii de păduri, pentru a diminua efectele negative ale schimbărilor climatice. Campania are trei ambasadori – Andrei Gligor, Andrei Roșu și Vlad Tănase – care vor alerga la temperaturi extreme.

Pe 3 octombrie, „Pădurea copiilor”, proiect al asociației ViitorPlus, a lansat campania „Aleg să împăduresc”, menită să aducă în prim plan necesitatea de a împăduri, această acțiune fiind cea mai la îndemână metodă pentru a combate efectele grave ale schimbărilor climatice. Campania a început în 2014, cu alergarea lui Andrei Gligor la Marathon de Sables, prin campania „Dune de Pădure”. În urma campaniei, asociația ViitorPlus a plantat și îngrijit 1.000 de puieţi în Pădurea Copiilor (echivalentul a 2.000 m² de pădure).

„Pentru anul 2016, ambițiile noastre cresc și ne propunem să: informăm minimum două milioane de oameni despre riscurile schimbărilor climatice și a importanței împăduririlor; ni se alăture 10.000 de noi suporteri «Pădurea Copiilor»; plantăm 35.000 m² de pădure nouă în zone vulnerabile la schimbările climatice”, spun reprezentații campaniei.

Ambasadorii aleargă la Cercul Polar și în Sahara

„Aleg să împăduresc” are, drept ambasadori ai împăduririi, trei ultramaratoniști care vor alerga la două dintre cele mai extreme curse din lume, pentru a trage un semnal de alarmă asupra schimbărilor climatice și a necesității plantării și îngrijirii pădurilor. Andrei Roșu și Vlad Tănase vor ține piept condițiilor extreme de la Cercul Polar, între 11 și 19 martie 2016, la 6633 Arctic Ultra (566 km în 8 zile, temperaturi între -40 și -70 de grade Celsius şi rafale de vânt suflând cu viteze de până la 130 km/h; doar 19 alergători au terminat cursa în 8 ani de concurs), în timp ce Andrei Gligor va înfrunta căldura deosebită din Sahara, între 8 și 18 aprilie 2016, la Marathon de Sables (250 km de alergare în deşertul Saharian, maxime ale temperaturii de peste 55 de grade Celsius).

Dacă alergătorii îşi testează limitele la extremele climatice pentru a trage un semnal de alarmă despre cât de drastice sunt aceste condiții, noi ce putem face?

„Pădurea copiilor” propune tuturor un altfel de mod de a face mișcare, care garantat va solicita și mai multe grupe de mușchi: plantarea de puieți. În 31 octombrie și 7 noiembrie se va împăduri la Drăgănești-Vlașca, iar pe 9 și 14 noiembrie la Poroschia (județul Teleorman), evenimente la care sunt așteptați voluntari de toate vârstele. Pentru a afla mai multe despre puteți consulta site-ul oficial.

O altă metodă de a vă implica în acest proiect este să contribuiți la strângerea de fonduri.

„Fiecare 5 lei donați se transformă într-un puiet plantat și îngrijit. Dar un arbore matur presupune cel puțin 20 puieti plantați, îngrijiți până la stadiul de masiv (minimum 5-6 ani de la plantare), iar tânăra pădure trebuie monitorizată minimum 10 ani pentru a ne asigura că se află pe drumul cel bun, spre un codru autentic. Orice sumă reprezintă un pas înainte pentru plantarea și îngrijirea unei noi păduri și, totodată, poate fi un bun prilej de a contribui concret la viitorul copiilor noștri!”, au adăugat organizatorii „Aleg să împăduresc”.

Despre „Pădurea Copiilor”

„Pădurea copiilor” este un proiect al ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă care are ca scop împădurirea terenurilor degradate din sudul României și care își propune să planteze și să îngrijească câte un puiet pentru fiecare nou-născut din ţara noastră.

Proiectul se desfășoară pe terenuri degradate aflate proprietate publică și este realizat 100% din fonduri private, provenite de la firme şi persoane fizice. Pădurea este plantată, îngrijită timp de 5-6 ani (în funcţie de speciile plantate) şi monitorizată încă alţi 10 ani. Lucrările de împădurire sunt realizate în baza unui proiect tehnic făcut de experţi silvici.

În aproape 8 ani de proiect, asociația a plantat şi îngrijit patru păduri, mai mult de 37 ha (~ 52 de terenuri de fotbal) şi a inaugurat prima pădure înființată de un ONG din România în comuna Dragoș-Vodă, din judeţul Călăraşi. Aceste realizări au fost posibile prin susținerea a numeroși donatori individuali, companii, alergători, implicarea a peste 8.000 de voluntari în campanile de plantări, dar și prin organizarea și participarea la evenimente sportive.

Citește și: FOTO. Parcuri Naționale din România, în expoziția ”Ultimele grădini ale raiului din inima Europei”

Citește și: ”Ecoturism Montan”: Proiect de educație montană și remarcare în Munții Zarandului

Citește și: Cum poți raporta tăierile ilegale de păduri

Comments

comments

One Response

  1. Narcis

    Bravo lor! Sper ca banii adunați pentru împădurire să fie mai mulți decît cei cheltuiți pe aceste curse nu-chiar-ieftine. 🙂

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*