Alex Găvan şi-a anulat expediţia de escaladare fără oxigen suplimentar a vârfului Nanga Parbat-8125m, supranumit “Muntele Ucigaş”, după ce în prealabil a co-iniţiat şi coordonat operaţiunea de căutare şi salvare cu elicopterul a alpiniştilor Alberto Zerain (Spania) şi Mariano Galvan (Argentina). După zile întregi de căutari s-au găsit indicii temeinice că cei doi au fost prinşi într-o avalanşă, se arată într-un comunicat de presă al alpinistului.

Deşi abordau rute diferite, Alex Găvan, Alberto Zerain şi Mariano Galvan împărţeau aceeaşi tabără de bază, pe valea Diamir. Găvan intenţiona să urce vârful via ruta Kinshofer pe când cei doi îşi propuseseră să parcurgă creasta Mazeno, lungă de 13 km, performanţă reuşită de o singură echipă înaintea lor, în 2012.

Ultimul contact pe care românul l-a avut cu cei doi alpinişti a fost în dupa-amiaza zilei de 23 iunie pe când se afla la aproape 6000m, împreună cu italienii Klaus Gruber şi Benjamin Grueber. După aproape unsprezece ore de ascensiune din tabăra unu, cei trei reuşiseră să instaleze tabăra doi, după ce în aceeaşi zi escaladaseră peretele Kinshofer.

După o tăcere de patru zile şi la opt zile după ce Zerain şi Galvan au pornit în ascensiune (aveau provizii pentru şapte zile), în seara zilei de 26 iunie Găvan a co-iniţiat operaţiunea de căutare a celor doi.

Citește și: JOY FOR NEPAL. Campania umanitară inițiată de Alex Găvan a strâns peste 100.000 de euro

“Conform statisticilor, acei oameni erau, cel mai probabil, deja morţi. Dar în acelaşi timp sunt câteva cazuri de supravieţuiri miraculoase în Himalaya care au sfidat aceste statistici. Atâta timp cât nu aveam dovada clară că Alberto şi Mariano au murit, era de datoria noastră să continuăm căutările”. – Alex Găvan

Din cauza vremii nefavorabile şi a unei probleme legată de asigurările medicale ale celor doi, operaţiunea a durat până la prânzul zilei de 1 iulie când, la 6100 de metri, pe partea dinspre valea Rupal a crestei, s-au găsit indicii care sugerau fără îndoială că cei doi au fost prinşi într-o avalanşă.

Pe parcursul acelor zile s-au efecuat trei zboruri cu elicopterul, totalizând şase ore şi jumătate de căutare.

“În momentul în care am atins punctul în care GPS-ul celor doi a emis semnal pentru ultima dată, am văzut toate semnele unei avalanşe de tip placă, linia de fractură a acestei plăci, blocuri de gheaţă dizlocate şi, tulburător, urmele în zăpadă lăsate de către Alberto şi Mariano. Aceste urme se întrerupeau brusc, odată cu intersectarea liniei de fractură aavalanşei, iar apoi nu mai apăreau nicăieri în altă parte. Acel punct de GPS era exact în mijlocul avalanşei. În afară de asta, nu se vedea absolut nimic. Am căutat intens, de mai multe ori în acelaşi loc, ne-am uitat în crevase, am căutat pe văile din vecinătate, am zburat până la aproape 7400m de-a lungul crestei Mazeno, o altitudine periculos de riscantă având în vedere aerul rarefiat. Unul dintre ceasurile elicopterului are un indicator şi atunci când acest indicator ajunge pe culoarea roşie, elicopterul se prabuşeşte. Parte din căutare noi am efectuat-o pe culoarea galbenă, care este imediat sub linia roşie. “ – Alex Găvan

“Alberto şi Mariano se numărau printre cei mai buni. Viaţa este un dar şi aceşti oameni extraordinari au ştiut cum să onoreze acest dar, întotdeauna căutând lumina cea bună. Dar Muntele este Munte, iar suveranitatea Sa este absolută.” – Alex Găvan

Citește și: INTERVIU. Alex Găvan: Mi-am zis că, dacă reușesc să ajung după bolovan, aș putea avea o șansă de supraviețuire

Alex Găvan a escaladat șase vârfuri de peste 8.000 de metri

Performer de top al României în alpinismul de altitudine extremă, Alex Găvan (35) a escaladat șase vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya prin mijloace corecte, fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine. Pentru Alex, “să urci vârfurile din afară înseamnă, de fapt, să le urci pe cele din interiorul tău”.

Alex transformă fiecare experiență trăită într-o sursă de inspirație și motivație pentru cei din jur, prin discursurile sale pe teme de viziune, strategie, tactică, leadership sau performanţa echipelor. De la antreprenori, directori de companii și decidenți la vârf din toate domeniile profesionale și până la elevi și studenți, peste 40.000 de persoane au beneficiat până acum de împărtășirea experienței sale.

De asemenea, Alex Găvan a fondat şi conduce “The Leadership Treks”TM, un program de leadership personal desfăşurat la altitudine, destinat antreprenorilor şi directorilor executivi. Misiunea acestui program este să împuternicească indivizi şi echipe să trăiască bucuria celei mai bune versiuni a lor prin intermediul unor experienţe revelatoare.

Alex este, de asemenea, implicat în numeroase cauze de mediu, printre care stoparea tăierii ilegale de păduri, protecția ultimelor pădurilor virgine, Parcul Natural Văcărești sau interzicerea utilizării cianurii în minerit. După ce, pe 25 aprilie, a supraviețuit cutremurului și avalanșei din Everest, a inițiat impreună cu echipa sa „Bucurie pentru Nepal”, o campanie umanitară in urma căreia au fost construite trei școli în comunități izolate din Himalaya. Aici, învaţă deja peste 250 de copii.

Citește și: FOTO și VIDEO cu Alex Găvan, pe vârful Broad Peak (8.047m). ”Muntele se urcă cu stil”

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*