Unii dintre alpiniştii care vor încerca să urce pe Everest în următorul sezon vor fi echipaţi cu dispozitive GPS pentru a fi localizaţi cu mai mare uşurinţă în cazul în care se află în dificultate, însă și pentru a certifica atingerea vârfului, au anunţat luni oficialii din Nepal, potrivit Associated Press şi EFE.

În lunile aprilie și mai, sute de alpinişti vor încerca să escaladeze cel mai înalt vârf din lume, iar câţiva dintre ei vor fi dotaţi cu aceste dispozitive în cadrul unui demers experimental.

Directorul departamentului pentru turism din Nepal, Durga Dutta Dhakal, a declarat că dispozitivele care costă în jur de 300 de dolari vor contribui la localizarea alpiniştilor care se confruntă cu probleme pe munte.

Dispozitivele vor ajuta şi la monitorizarea parcursului alpiniştilor pe Everest. Informaţiile prelevate astfel vor fi verificate după ce aceştia se vor întoarce din drumeţie pentru a se afla cu exactitate dacă au atins vârful şi dacă ar trebui să fie emis un certificat care atestă această performanţă.

În prezent, alpiniştii au nevoie doar de o fotografie în care sunt înfăţişaţi pe vârful aflat la 8.850 de metri altitudine şi de un raport al unui reprezentant guvernamental. În realitate, însă, rareori se întâmplă ca funcţionarii să rămână pe munte pentru a monitoriza alpiniştii, precizează Associated Press.

În plus, drumeţii sunt dotaţi cu haine groase, echipament de escaladă şi măşti de oxigen, ceea ce îi face greu de identificat în fotografii.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*