Dacă vrei să te refaci mai repede după o accidentare, nu merge mai departe de piața din cartier.

Când un sportiv se accidentează, tendința lui este cea de a reduce numărul de calorii consumate zilnic, pentru a nu se îngrășa din cauza lipsei antrenamentelor. Însă procesul vindecării necesită o alimentație bogată și variată.

Proteinele, vitaminele, mineralele și antioxidanții ajută la vindecarea rănilor, la relaxarea tendoanelor inflamate și la refacerea mai rapidă a oaselor fracturate. Dacă te accidentezi, pe lângă vizita obligatorie la medic sau la fizioterapeut, alege combinația corectă de alimente care te va ajuta să pedalezi sau să alergi din nou, mai curând decât te-ai fi așteptat.

Divizia de vitamine

CUMPĂRĂ morcovi, spanac, cartofi și varză pentru vitamina A, dar și portocale, ardei, căpșuni și broccoli pentru vitamina C.

DE CE? Vitamina A ajută la producerea globulelor albe din sânge care previn apariția unei infecții. Vitamina C ajută la vindecarea rapidă a rănilor deschise, reface țesuturile conjunctive și cartilagiile prin formarea colagenului, o proteină care are rolul de a cicatriza rănile și de a ajuta la formarea noilor vase de sânge și chiar a celulelor osoase.

Carne

CUMPĂRĂ carne de curcan fără grăsime, pește și carne de pui.

DE CE? Carnea slabă oferă organismului proteinele de care are nevoie. Un sportiv cu o greutate de 80 de kg are nevoie, zilnic, de 112 grame de proteine pentru o vindecare cât mai rapidă.

Lactate

CUMPĂRĂ lapte și iaurt.

DE CE? Ambele tipuri de alimente sunt surse de proteine și conțin calciu, care vindecă mușchii și oasele. În plus, vitamina D din produsele lactate ajută la fixarea calciului.

Cereale

CUMPĂRĂ cereale fortificate.

DE CE? Cerealele fortificate conțin zinc, care ajută la întărirea sistemului imunitar și la vindecarea rănilor, prin modul în care conduce la asimilarea nutrienților cu efecte benefice pentru organism. Cu toate acestea, ”supradoza” de zinc este contraindicată, iar peste 40 de grame pe zi pentru un adult duce la slăbirea sistemului imunitar.

Pește

CUMPĂRĂ somon, ton și păstrăv.

DE CE? Pe lângă proteine, peștele oferă organismului omega 3, acizi grași care stopează inflamațiile.

 

   Citește și: Care sunt alimentele cele mai bogate în carbohidrați, recomandate alergătorilor

 

   Citește și: TOP 10 pantofi pentru alergarea montană

 

   Citește și: 7 sfaturi utile pentru cei care aleargă pe caniculă

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*