Consumarea alimentelor și băuturilor energizante este considerată utilă atunci când vine vorba de atingerea unor performanțe în activitățile sportive, cum ar fi MTB-ul sau trail running-ul. Înainte de a le consuma, ar trebui să știm de câte feluri sunt, cum trebuie utilizate și care sunt efectele lor.

Care sunt avantajele consumării unor astfel de produse energizante? Spre deosebire de alimentele obișnuite, cele energizante prezintă anumite calități care îi ajută pe cei care practică diverse sporturi, mai ales în aer liber.

  • Sunt de mici dimensiuni, adică pot fi transportate/purtate în echipament cu ușurință;
  • Sunt ușor de digerat;
  • Au o perioadă lungă de valabilitate;
  • Pot fi consumate oriunde, în orice moment.

Când se consumă aceste alimente

Produsele energizante sunt de mai multe tipuri, unul dintre criteriile de departajare este momentul în care pot fi consumate, adică înainte, în timpul și după antrenament.

Înainte de antrenament este bine să consumați alimente care vă oferă un nivel de energie ridicat pe o perioadă mai lungă de timp. De cele mai multe ori, aceste tipuri de produse conțin un amestec echilibrat de carbohidrați complecși, proteine și fibre. Este recomandat să le consumați cu o oră – două înainte de începerea antrenamentului.

În timpul antrenamentului sunt recomandate alimentele care oferă o digestie ușoară și care se absorb în sânge. Scopul lor este acela de a asigura energie în mod continuu, dar printr-o creștere treptată. Sunt recomandate gumele de mestecat, gelurile și băuturile datorită simplității lor.

După antrenament sunt indicate produsele energizante care vă ajută să vă recuperați și care grăbesc repararea celulelor din corpul vostru. Aceste alimente sunt bogate în proteine, aminoacizi și alte elemente pentru reparare musculară.

Este important de menționat faptul că există alimente care pot fi folosite în oricare dintre aceste momente, potrivit REI.

Produsele energizante

  1. Batoanele energizante

Batoanele sunt cele mai bune când vine vorba de practicarea unor activități de anduranță, cu o durată de cel puțin 90 de minute. Aceste produse sunt bogate în carbohidrați și sărace în proteine, iar recomandarea este să le consumați înainte de un antrenament sau în timpul unei pauze mai lungi.

  1. Geluri energizante

Acest tip de aliment este consumat în mare parte de cicliști, alergători și excursioniști deoarece este cea mai bună opțiune când vine vorba de obținerea energiei în cel mai scurt timp. Gelurile sunt produse semi-lichide, siropoase, care au concentrații mari de carbohidrați. Unii producători aleg să introducă printre ingrediente și cofeină sau sodiu pentru persoanele care transpiră mai mult. Citiți cu atenție ingredintele înainte de a cumpăra acest produs.

  1. Gumă de mestecat energizantă

Guma de mestecat energizantă este o alternativă pentru cei care nu agreează gelurile. Are aceleași funcții ca cele deținute de geluri, în schimb este mai greu de digerat. Acest tip de produs poate fi consumat în timpul antrenamentelor.

  1. Gustări energizante

Spre deosebire de celelalte produse energizante, gustările sunt sărate și mai puțin procesate. Aceste alimente sunt o combinație de mai multe ingredinte sănătoare, ceea ce le face să fie mai căutate de atleți.

  1. Băuturi energizante

Băuturile energizante au introdus pe piață termenul de „electroliți”. Aceștia sunt minerale (sodiu, potasiu, calciu, magneziu) care există în sânge și care transportă impulsuri electrice între celule. Aceste minerale sunt importante pentru procese corporale legate de inimă, nervi și mușchi. În timpul antrenamentelor, corpul pierde mulți electroliți prin transpirație, în special sodiu și potasiu. Aici intervin băuturile energizante, care compensează această pierdere și susțin corpul în astfel de condiții.

  1. Suplimente

Suplimentele sunt o sursă de vitamine și substanțe nutritive, fără calorii. Înainte de a le consuma, citiți cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj.

Efecte negative ale produselor energizante

Dacă până acum am vorbit despre ce beneficii ne oferă aceste alimente, există voci care susțin că în urma consumării acestor produse, apar și efecte negative. Cele mai discutate sunt băuturile energizante care, consumate în mod iresponsabil, pot cauza probleme de sănătate.

Dacă le utilizați în mod excesiv, pot afecta inima, pot provoca insomnie, apar dureri de cap și deshidratare, conform descopera.ro. Din acest motiv, este bine să consumați aceste produse cu prudență.

 

Citește și: Cum afectează fumatul performanțele sportivilor de anduranță

Citește și: Câte calorii arzi în timpul drumețiilor montane și al sesiunilor de escaladă

Citește și: Sfaturi de igienă pe munte – a noastră și a mediului înconjurător

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*