Alpinistul Alex Găvan, cel mai tânăr român care a ajuns pe un optmiar, pleacă miercuri într-o nouă expediție în munții Himalaya. De această dată, Găvan vrea să atingă vârful Lhotse (8.516m) fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine. Reușita pe Lhotse ar însemna, pentru alpinist, cea de-a șaptea ascensiune a unui optmiar. 

Expediția va dura aproximativ două luni, iar ascensiunea se va face pe partea nepaleză a muntelui, după cum a susținut alpinistul pe blog-ul său.

Nu este pentru prima oară când Alex Găvan încearcă ascensiunea pe Lhotse. În 2012, alpinistul a mai avut două tentative de a urca pe cel de-al patrulea munte ca înălțime din lume, după Everest, K2 și Kangchenjunga. Prima dată, în sezonul de primăvară, Alex s-a retras de la altitudinea de 7.600m, ca urmare a unei infecții pulmonare dobândite în tabăra de bază. A doua oară, în sezonul de toamnă, Alex Găvan și partenerul său, Alexey Bolotov (Rusia), s-au retras din cauza condițiilor de pe munte, în noaptea ascensiunii finale, după ce au atins altitudinea de 8.000 de metri.

„Este cea de-a treia întâlnire a mea cu Lhotse. Este un munte de la care am învățat foarte multe, tocmai pentru că nu am reușit să îl urc încă. Lhotse mi-a arătat cum este să ajungi la 8.000m și să decizi să te retragi, fără ca retragerea să însemne renunțare la vis. Este o lecție despre cât de onest poți fi cu tine însuți și cu ceilalți, ca alpinist și ca om, precum și despre determinare. De aceea mă întorc cu bucurie pe Lhotse”, a declarat Alex Găvan, înainte de plecare.

Alpinistul Alex Găvan este unul din performerii de top ai României la altitudine extremă și un promotor al urcării celor mai înalte vârfuri din lume “prin mijloace corecte”, Alex a urcat până acum șase vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar și porteri de altitudine. Găvan a escaladat trei dintre cele șase vârfuri în premieră pentru România: Shisha Pagma (8.027 m) în 2013, Makalu (8.463 m) în 2008, Gasherbrum 1 (8.068 m) în 2007. Pe Broad Peak (8.047 m), în 2014, Manaslu (8.156 m), în 2011, și Cho Oyu (8.201 m), în 2006, Alex a realizat cea de-a doua ascensiune românească. A fost și a rămas până în acest moment cel mai tânăr român care a ajuns pe un optmiar, Cho Oyu, în 2006, la 24 de ani.

Citește și: FOTO și VIDEO cu Alex Găvan, pe vârful Broad Peak (8.047m). ”Muntele se urcă cu stil”

Citește și: Alex Găvan, despre Everest și Dhaulagiri: ”Un optmiar nu se urcă cu orice preț”

Citește și: Alex Găvan a cucerit al șaselea optmiar

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*