Alpinistul Alex Găvan a avut, în această primăvară, două tentative de a urca două vârfuri de peste 8000 de metri fără oxigen suplimentar și fără sprijinul Șerpașilor. Dacă ar fi avut succes, Alex Găvan ar fi reușit prima ascensiune românească pe Everest fără oxigen suplimentar.

Expediția pe Everest a lui Alex Găvan a avut loc în aprilie 2014. Aceasta a fost a doua sa încercare de a urca pe cel mai înalt munte din lume fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor, după cea din 2009. Alpinistul a ajuns în Tabăra de Bază de pe Everest (5360m) pe data de 15 aprilie și a intrat în programul de aclimatizare. Pe data de 18 aprilie 2014, în jurul orei 6 dimineața, o avalanșă s-a produs la altitudinea de 5800 m, intre Tabăra de Bază și Tabăra 1, într-o zonă periculoasă, denumită căderea de gheață Kumbu, omorând 16 ghizi Șerpa. Producerea avalanșei este considerată a fi cea mai mare tragedie din istoria muntelui. La momentul producerii tragediei, Alex Găvan nu se afla pe Everest, ci într-o ascensiune de aclimatizare pe un alt munte din zonă, conform unui comunicat remis redacției eMunte.ro.

În acest context, Alex Găvan a decis retragerea de pe Everest. Totodată, expedițiile de pe partea sudică a muntelui au fost anulate.

”Chiar dacă fac parte dintre puținii alpiniști care urcă pe vârfuri de peste 8000 de metri fără oxigen suplimentar și fără sprijinul Șerpașilor, respect ghizii locali pentru munca periculoasă pe care o depun pe acest munte, pentru a asigura un trai familiilor lor. Am participat la ceremonialul organizat în memoria lor și la diverse discuții care au urmat acestei tragedii. Consider că un optmiar nu se urcă cu orice preț, ci cu respect pentru munte și pentru oamenii locului. Am simțit că în acel moment muntele trebuia lăsat să se liniștească și odată cu el și oamenii. Comercializarea Everestului a făcut ca, într-un fel, să fie doar o chestiune de timp până când o astfel de tragedie să se întâmple. Simt că acest munte s-a înfuriat foarte tare de această dată, și nu fără motiv. Repet mereu că munții nu se urcă doar cu pioleți și cu colțari, ceea se putem avea cu toții, ci mai ales cu smerenie”, a declarat Alex Găvan.

Expediția anterioară pe Everest a lui Alex Găvan a avut loc în 2009 și a reprezentat prima tentativă românească de a escalada cel mai înalt munte din lume fără oxigen suplimentar și fără sprijinul șerpașilor. La momentul respectiv, Alex a decis să renunțe la ascensiune din cauza condițiilor extrem de periculoase din zona căderii de gheață Kumbu, aceeasi porțiune în care a avut loc tragedia din acest an.

Înainte de a coborî de pe Everest, Alex Găvan și-a pregătit, cu toate provocările logistice ce decurg din a organiza din mers o nouă expediție, ascensiunea pe un alt optmiar – Dhaulagiri (8167m), avându-l ca partener pe Victor Rimac.

Alpinistul a ajuns în Tabăra de Bază de pe Dhaulagiri pe data de 4 mai și si-a continuat procesul de aclimatizare început în zona Everest urcând în Tabăra 1 în ziua de 8 mai. Pe 9 mai, Alex Găvan a ajuns în Tabăra 2 (6400 de metri). Din cauza viscolului puternic, a căderilor masive de zăpadă și a riscului crescut de avalanșă, desi prognozele meteo ale tuturor echipelor anuntau mai multe zile de vreme bună, precum și a unor probleme de sănătate, alpinistul a oprit ascensiunea.

În ultima sa expediție himalayană, pe 30 aprilie 2013, Alex Găvan a realizat, fără a folosi oxigen suplimentar și ajutor din partea șerpașilor, prima ascensiune românească a vârfului Shisha Pangma (8027 m).

Alex Găvan a escaladat până acum cinci vârfuri de peste 8000 de metri din Himalaya, fără să utilizeze oxigen suplimentar și fără să apeleze la ajutorul șerpașilor. Alex Găvan a escaladat Shisha Pagma (2013), Makalu (2008) și Gasherbrum 1 (2007) în premieră pentru România. Pe Manaslu (2011) și Cho Oyu (2006), Alex Găvan a realizat cea de-a doua ascensiune românească. Totodată, el este cel mai tânăr român care a ajuns pe un optmiar (Cho Oyu, la 24 de ani).

Citește și: INTERVIU. Trei alpiniști români, despre Aconcagua: ”Cea mai dificilă parte a expediției, drumul de la Rădăuți la București”

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*