La prima vedere, cele două sporturi sunt destul de diferite, însă studiile arată că lucrurile stau cu totul altfel.

Dacă ești pasionat de mountain biking, însă vremea ploioasă sau iarna te țin departe de potecile montane, poți să-ți menții condiția fizică pentru pedalat alergând, chiar și pe șosea, într-un ritm alert.

Un experiment norvegian

Un ciclist norvegian de elită a înlocuit, pe timp de iarnă, pedalatul cu alergarea, iar mai mulți cercetători din cadrul a trei instituții de învățământ superior din Norvegia au studiat experimentul și au documentat, în mod științific, efectele noului tip de antrenament. Rezultatele au apărut în publicația de specialitate ”Journal of Strength and Conditioning Research”.

Ciclistul, al cărui nume nu a fost specificat în cadrul experimentului, a înlocuit antrenamentele de pe bicicletă din pre-sezon cu alergare la mare intensitate. Astfel, din noiembrie până în februarie, sportivul a pedalat cu 60% mai puțin decât era obișnuit în perioadele similare ale anilor precedenți. În schimb, el a adăugat antrenamentelor sale două mari serii de alergare.

Prima serie a constat în 14 sesiuni de antrenamente în nouă zile, iar cea de-a doua a cuprins 15 sesiuni de antrenamente în 10 zile. Antrenamentele au fost efectuate la 90-95% din rata maximă a bătăilor inimii.

Chiar dacă volumul antrenamentelor a scăzut cu 18%, antrenamentele efectuate la 90-95% din rata maximă a bătăilor inimii au crescut cu 41 de procente.

Rezultate

La finalul pre-sezonului, indicatorul VO2 max (cantitatea maximă de oxigen inhalată în timpul unui minut de antrenament intensiv) a crescut cu 10,3 procente, iar rezultatele antrenamentelor contra cronometru pe bicicletă au fost îmbunătățite cu 14,9%.

Multe cifre, însă o singură concluzie: alergarea reprezintă o formă foarte eficientă de antrenament pentru cicliști, dacă este practicată la o mare intensitate.

Conform publicației Competitor, astfel de antrenamente sunt valabile și în sens invers: dacă vrei să-ți îmbunătățești performanțele în alergarea montană, însă vrei să diversifici antrenamentele pentru a evita plictiseala și epuizarea mentală, urcă-te pe o bicicletă de munte. Peisaje superbe, aer curat, plămâni mai sănătoși și picioare pregătite pentru competițiile din weekend. Aleargă!

 

23a   Citește și: Patru alergători pe care ar trebui să-i urmărești pe Facebook

 

23b   Citește și: Tehnica respirației. Cum trebuie să respiri atunci când alergi

 

23c   Citește și: 9 alimente esențiale pentru alergători

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*