Se spune că, dacă bei alcool pe munte, te îmbeți mai repede decât atunci când îl consumi la malul mării. Care este adevărul?

Ce se spune despre alcoolul la altitudine

Există voci și site-uri care spun că băuturile alcoolice, atunci când sunt consumate la peste 1.600 de metri altitudine, au un efect de 1,5-3 ori mai mare decât „la câmpie”.

Atunci când alcoolul este prezent în organism, el interferează cu absorbția oxigenului de către hemoglobină. Deoarece aerul este mai puțin bogat în oxigen la altitudini ridicate decât la altitudini scăzute, se presupune că efectul alcoolului este resimțit mai puternic, deoarece creierul tău primește și mai puțin oxigen.

O teorie rezonabilă, la prima vedere. Cu toate acestea, dacă ar fi 100% adevărată, toată lumea ar trebui să resimtă mult mai puternic efectele alcoolului la altitudini ridicate, ceea ce nu pare a fi adevărat.

În plus, conform unui studiu austriac realizat în anii ’90, nu există o diferență semnificativă a cantității de alcool din sânge în cazul persoanelor care beau la 3.000 de metri altitudine și a celor care beau „la nivelul mării”.

Răul de altitudine, o problemă

Răul de altitudine afectează multe persoane care merg pe munte, în special pe masivii mai înalți de 3.000 de metri. La fel ca în cazul consumului de băuturi alcoolice, răul de altitudine afectează oamenii în mod diferit, iar unii nu resimt deloc o astfel de problemă.

Simptomele variază de la amețeală, sensibilitate la lumină, confuzie și oboseală, la somnolență, slăbiciune, greață și dureri de cap. Sună familiar, nu-i așa? Seamănă, parțial, cu stările resimțite după consumarea unei cantități considerabile de băuturi alcoolice.

Astfel, deși altitudinea nu modifică nivelul alcoolului din sânge, te poți simți pe munte mai beat decât de obicei, deoarece ești „lovit” de două efecte în același timp.

Amețeală + amețeală = și mai multă amețeală.

Acestea este și motivul pentru care nu recomandăm consumul în axcel al băuturilor alcoolice în timpul drumețiilor montane, precum și purtearea echipamentului adecvat unei expediții pe munte, indiferent de durata și de dificultatea ei. Câteva exemple de echipamente pentru expediție găsești AICI.

Ce îți recomandăm

După cum notam mai sus, nu recomandăm consumul băuturilor alcoolice în exces la altitudini ridicate. În plus, dacă nu ești obișnuit cu băuturile alcoolice, nu recomandăm consumarea lor nici măcar în cantități mici. Ai putea avea surprize neplăcute.

Totodată, hidratează-te pe toată perioada petrecută pe munte. Deshidratarea este un adevărat catalizator atât pentru simptomele răului de altitudine, cât și pe cele ale „amețelii” cauzate de alcool.

Citește și: TOP CRONOLOGIC. Cele mai importante piese de echipament din toate timpurile pentru montaniarzi

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*