O amplă acțiune de evaluare a numărului de capre negre a avut loc în Munții Rodnei, la sfârșitul lunii octombrie.

Acțiunea se desfășoară în fiecare an, în două etape: cea de primăvară și cea de toamnă.

„Se parcurg simultan 19 trasee, ca acţiunea să aibă succes şi vreau să spun că este una din cele mai meticuloase acţiuni de evaluare a caprelor negre din toată România. Am parcurs etapa de toamnă, care coincide şi cu perioada alergatului la capră neagră, perioada împerecherii. Cifrele arătau la un moment dat îmbucurător prin anii 2008-2009. Din anii 2004 de la 61 de capre negre, efectivul a crescut în 2009 la 140 de capre negre, pentru ca din 2009, 2010, 2011, 2012, să înregistreze un proces de stagnare, după 2012 se înregistrează un uşor declin al populaţiei, ceea ce pentru noi este un semn de îngrijorare”, a declarat şeful de pază al Administrației Parcului Național Munții Rodnei (APNMR), Ioan Muntean, conform maramedia.ro.

Principalul motiv al scăderii numărului de capre negre este braconajul.

„Cauza principală este breconajul, dar lucrul acesta se suprapune, coincidenţă sau nu şi pe un fenomen îngrijorător, zicem noi, prin care se fixează cotă de recoltă în masivul Munţii Rodnei la capre negre. Începând din anul 2012, un fond de vânătoare a fost privatizat şi în fodul de vânătoare respectiv, se fixează anual, cotă de recoltă câte două, trei exemplare de capre negre, care vă daţi seama că nu stau la graniţa Parcului Naţional, ele circulă în Parcul Naţional. Anul acesta am numărat 81 de capre negre, închipuiţi-vă şi faceţi comparaţie cu 159 de capre negre în 2012, este îngrijorător”, a adăugat Ioan Muntean.

Cu toate că există posibilitatea ca nu toate animalele să fi fost înregistrate, eroarea nu poate fi mai mare de 10%. Numărul de capre negre care ar trebui să populeze Munţii Rodnei este de aproximativ 800, conform specialiștilor.

 

   Citește și: Plantă rară din Munții Rodnei, redescoperită după 100 de ani

 

   Citește și: O fotografie realizată de un român în Munții Rodnei, publicată de National Geographic

 

   Citește și: PRESA STRĂINĂ. Politicienii români au cerut ajutorul armatei pentru împușcarea urșilor

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*