Drumeții care poartă cu ei pe munte un bagaj ultra-ușor sunt de două feluri: cei care își iau, din inconștiență, mai puține lucruri decât au nevoie și cei care știu exact care sunt lucrurile absolut necesare și renunță la toate celelalte.

Montaniarzii care știu cum și de ce au nevoie de bagaje ultra-ușoare sunt dispuși să renunțe la obiectele pentru orientare, la cele pentru confort și chiar la obiectele care le-ar oferi un plus de siguranță. Motivele? O rezistență mai mare la efort și o capacitate sporită de a parcurge distanțe foarte mari pe cărările montane.

Iată care sunt abilitățile de care ai nevoie pentru a lua pe munte un bagaj ultra-ușor în perfectă cunoștință de cauză (și nu din lipsa unor cunoștințe de bază legate de lumea muntelui):

Capacitatea de a planifica drumeția

Capacitatea de a planifica drumeția până în cele mai mici detalii este una dintre cele mai importante abilități pe care trebuie să le aibă un montaniard obsedat de greutatea bagajului. Planificarea presupune mai mult decât deciderea locului și a zilelor în care va avea loc drumeția. Planificarea presupune, astfel, și capacitatea de a te informa corect cu privire la fenomenele meteorologice și la starea vremii, de a planifica în detaliu traseul pe care îl vei parcurge, de a cunoaște foarte bine relieful și sursele de apă din zonele pe care le vei străbate, de a ține cont de pregătirea ta fizică și de a ține cont de potențialele pericole care s-ar putea ivi pe traseu.

Selectarea hainelor și echipamentului

După ce ai ales traseul, poți selecta hainele și echipamentul de care vei avea nevoie. Dacă echipamentul și hainele pe care le deții nu sunt suficient de bune pentru excursia pe care ai planificat-o, ai două opțiuni: fie cumperi unele corespunzătoare pentru dificultatea traseului și pentru potențialele riscuri, fie replanifici drumeția și alegi un traseu mai ușor, într-o zonă mai accesibilă.

Înțelegerea capacității organismului de termoreglare

Pentru a lua exact hainele necesare pe munte și pentru a te putea bucura de un bagaj ultra-ușor, trebuie să știi foarte bine cum reacționează organismul tău la temperaturile scăzute și la efort. Pentru a te cunoaște pe tine însuți atât de bine ai nevoie, însă, de mult exercițiu, iar cele mai prețioase lecții se învață întotdeauna pe pielea ta. Spre exemplu, dacă traversezi un ghețar, escaladezi versanți, faci hiking alpin sau pur și simplu știi că s-ar putea să plouă și nu ai unde te adăposti din timp, astfel de geci de munte reprezintă, în mod normal, cea mai bună soluție . Trebuie să cunoști, însă, foarte bine modul în care organismul tău reacționează la ploaie și la temperaturi scăzute, precum și locurile în care te-ai putea adăposti pe munte în caz de vreme nefavorabilă ca să poți alege un alt tip de haine pentru drumeții, precum aceste geci softshell.

Dacă nu ești un montaniard experimentat, ia, totuși, cu tine mai multe haine decât crezi că vei avea nevoie.

Găsirea locului potrivit pentru instalarea cortului

Corturile ultraușoare sunt mai puțin rezistente la condițiile meteorologice nefavorabile. De aceea, capacitatea de a găsi cel mai bun loc pentru campare este esențială pentru a reuși să minimizezi efectele vântului și ploii asupra adăpostului. Dacă deții o astfel de abilitate, poți pleca liniștit în drumeție cu astfel de corturi ultrausoare.

Citește și: 4 sfaturi utile. Cum alegi cortul perfect pentru drumețiile montane

Citește și: De ce „ucide” bumbacul și ce haine te salvează la munte

Pregătirea alimentelor pentru drumeție

Cele mai grele elemente componente ale unui bagaj ultra-ușor sunt alimentele. Capacitatea de a alege cele mai bune alimente, care să-i ofere organismului cantitatea necesară de calorii, de fibre și de proteine, fără să cântărească la fel de mult ca o masă de Paști, te va ajuta să așezi în rucsac exact produsele alimentare de care ai nevoie.

Capacitatea de a „citi” vremea

Indiferent cât de bine ne informăm cu privire la condițiile meteorologice înainte de a pleca în drumeție, știm că vremea este foarte schimbătoare în zonele montane. Capacitatea ta de a „citi” vremea este esențială, mai ales dacă porți cu tine un bagaj ultra-ușor. Este important să-ți dai seama din timp, fiind deja pe munte, că se va stârni o furtună sau că va începe să plouă pentru a-ți lua măsurile de siguranță în cel mai rapid mod cu putință. Nu uita că ai la tine un minimum necesar de haine și un cort care nu rezistă unei vijelii.

Capacitatea de a te orienta cu un minimum de instrumente

Capacitatea de a te orienta cu o hartă și un compas te va scuti de nevoia de a lua cu tine pe munte un aparat GPS, mult mai greu decât compasul, precum și baterii de rezervă.

Abilități de supraviețuire în sălbăticie

Abilitățile excelente de supraviețuire în sălbăticie te ajută să folosești resursele naturale pentru a compensa, în situațiile critice, lipsa echipamentului de prim-ajutor pe care l-ai lăsat acasă din dorința de a căra cât mai puține lucruri.

Abilitatea de a repara echipamentul stricat

Echipamentul ultra-ușor este, în mod evident, mai puțin rezistent decât cel care cântărește mai mult (deși există branduri care fabrică produse ultra-ușoare și cu o rezistență de top, însă prețurile lor sunt pe măsură). De aceea, abilitatea de a repara un fermoar rupt sau de a coase o bucată de pânză ruptă este esențială pentru a evita scoaterea din uz a unor elemente de echipament de care nu te poți dispensa.

Citește și: Cum eviți bășicile pe munte și ce faci atunci când nu le-ai putut evita

Citește și: Cum să nu te rătăcești pe munte. BONUS: Cum afli unde ești dacă te-ai rătăcit

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*