Se apropie cele câteva zile de vacanță de Sărbători, iar mulți dintre voi și-au făcut deja planuri mari. Știi unde vrei să te distrezi, știi și cum, însă ai putea avea o dilemă: dacă mergi la schi, care sunt acele piese de echipament de care ai nevoie acum și care sunt cele pe care le poți cumpăra mai târziu?

Schiatul este mai puțin „trendy” decât snowboardingul, însă este mult mai eficient decât cel din urmă, mai ales dacă ne raportăm la viteza de deplasare. În plus, snowboardingul și schiatul sunt ușor de învățat, mai ales dacă apelezi, pentru o zi sau două, la serviciile unui monitor.

Până acolo, însă, ai nevoie de echipament. Iată care sunt cele cinci piese de echipament pe care trebuie să le dețină fiecare schior începător:

  1. Casca de protecție

De ce punem casca pe primul loc? Simplu: casca îți protejează capul și nu toate centrele de închiriere îți pot împrumuta o astfel de piesă de echipament. În plus, ești începător, deci stabilitatea ta pe schiuri (sau, de ce nu, pe snowboard) este redusă. Am militat întotdeauna pentru precauție, așa că îți recomandăm să alegi cu atenție o cască pentru schi, mai ales dacă știi că vei dori să practici acest sport cu ceva mai multă seriozitate decât până acum. Dacă vrei să vezi cum arată niște căști de schi care respectă standardele de siguranță, aruncă un ochi la aceste căști de schi.

2. Pantaloni de schi

Începătorii pe care nu a avut cine să-i sfătuiască s-au dus deseori pe pârtie în blugi, mai ales că zăpada arată atât de frumos la televizor. Cu toate acestea, cu toții au afat că zăpada se topește atunci când intră în contact cu blugii, care se udă și „țin frig”, indiferent ce „izmene” ai pe dedesubt. Poartă-te ca o persoană matură și cumpără o pereche de pantaloni de schi. Dacă sunt de calitate, pantalonii de schi sunt impermeabili, însă permit, în același timp, pielii să respire și scot transpirația la exterior. Confortul este, astfel, deplin pe tot parcursul zilei.

3. Geaca de schi

O geacă de schi este compusă din mai multe straturi, cu o căptușală ce ține de cald și o membrană impermeabilă și cu proprietăți de windstopper.

Înainte de a cumpăra o astfel de geacă, aruncă o privire pe etichetă, unde vei găsi mai multe valori. O haină bună va avea izolație de aproximativ 80g/m2 în zona corpului și de 60g/m2 în zona mâinilor. Alte valori la care trebuie să fii atent sunt cele care se referă ia impermeabilitate și respirabilitae.

O haină relativ ieftină trebuie să aibă măcar 5.000 mm impermeabilitate și un strat de aerisire cu valoarea 4.000/m2/24h. Dacă vrei un produs pentru condiții mai dificile, dublează aceste valori, iar dacă ai un buget generos, poți avea în vedere valori de 20.000. Totodată, o geacă de schi este dotată cu cât mai multe buzunare, interioare și exterioare, însă cel mai important este cel pentru schi-pass, care se află, de obicei, pe mâna stângă.

4. Ochelarii de schi

Peisajele montane de iarnă desfătându-se sub soare sunt rupte din rai. Însă zăpada, în combinație cu soarele, nu sunt tocmai un cuplu reușit pentru ochii noștri, care suferă destul de tare de la lumina intensă care se reflectă în particulele de apă înghețată. De aceea, ochelarii sunt un must-have în drumețiile la munte, mai ales pentru cei cu fotosensibilitate. Totodată, în caz de furtună de zăpadă, ochelarii își dovedesc din nou utilitatea. Pentru protecție deosebită, recomandăm ochelarii de schi, care protejează și mai bine ochii care suferă și din cauza vitezei cu care te deplasezi prin aerul rece, făcând ochii să lăcrimeze. Indiferent dacă schiezi sau de dai cu placa, uită-te puțin la aceste modele de ochelari de snowboard, pentru a-ți face o idee despre modul în care ar trebui să se prezinte produsele de calitate.

5. Clăparii de schi

Dacă știi că vei schia destul de des în perioada următoare și în anii care urmează, clăparii sunt, fără doar și poate, cel mai important element din echipamentul de iarnă. Acordă-le un maximum de atenție atunci când îi alegi pentru a fi sigur că găsești ceea ce este potrivit pentru tine.

6. Schiurile

Din același motiv (dacă știi că vei schia des și vrei să ai schiurile tale), îți recomandăm să cumperi propria pereche de schi. Vom reveni, în curând, cu mai multe articole utile despre modul în care alegi echipamentul de schi, piesă cu piesă.

7. Bețele de schi

Dacă ai cumpărat clăparii de schi și, evident, o pereche de schiuri, este timpul să cumperi și bețele de schi. Schiurile, clăparii și bețele de schi sunt, de altfel, cele trei elemente componente ale echipamentului de schi care sunt cumpărate, de obicei, la pachet (nu neapărat din același magazin, însă aproximativ deodată). Cu toate acestea, există persoane care cumpără doar clăparii de schi și preferă să închirieze schiurile și bețele. Motivul este evident: nu schiază suficient de des pentru ca investiția în toate piesele de echipament să fie profitabilă, însă nici suficient de rar pentru a renunța la confortul cu care propriii clăpari de schi vin la pachet.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*