I-am admirat în filmele de acțiune și știm despre ei că sunt unii dintre cei mai buni soldați din lume. Ne-ar plăcea să fim ca ei, să facem lucrurile la fel, însă noi nu suntem militari și nu avem pregătirea lor fizică și psihologică. Ne dăm jos din pat destul de greu atunci când ne trezim mai repede decât de obicei, nu „funcționăm” fără cafea, iar dacă cineva ne-ar spune „în weekend mergem la munte și o luăm la pas ca pușcașii marini”, l-am întreba: „iar te-ai uitat prea mult pe Netflix?”.

Însă noi ne-am săturat să spunem „nu se poate”, așa c-am scormonit puțin prin meandrele internetului pentru a afla cum poți să pleci în drumeție ca un pușcaș marin american. Am găsit răspunsul pe Business Insider, unde jurnaliștii au dezvoltat o amplă secțiune de Military & Defence, iar hikingul este una dintre temele la care revin în mod frecvent.

Fără prea multe detalii, punctăm mai jos care sunt lucrurile pe care trebuie să le faci dacă vrei să pleci în drumeție ca un pușcaș marin american. Despre fiecare în parte am scris pe eMunte.ro de nenumărate ori.

1. Împachetarea lucrurilor în rucsac

La prima vedere, pare simplu. Iei asta, asta și ailaltă și le bagi în traistă. Doar că, la final, totul va arăta precum desaga lui Ivan Turbincă, iar spatele îți va face mari probleme pe traseu. Ai văzut tu, în vreun film, un soldat american care se ține de șale și se plânge de dureri de spate când mărșăluiește?

Cea mai simplă regulă: pune cel mai greu lucru la fundul rucsacului, pe mijloc, și apoi umple spațiile goale cu alte obiecte grele, dar mai mici. Și tot așa, până umpli rucsacul și ajungi să împachetezi spre vârf cele mai ușoare lucruri pe care le cari. Obiectele de care știi că vei avea nevoie mai des și mai repede vor fi așezate astfel încât să le poți scoate din rucsac fără să-l golești cu totul ca un bezmetic. Exemplu: șosetele, lanterna frontală și mâncarea vor sta deasupra.

2. Hidratarea

Nu lua cu tine două sticle de 0,5 litri de apă, bazându-te pe faptul c-o să găsești tu un izvor pe traseu. Dacă nu cunoști traseul la perfecțiune și nu știi exact când și unde îți vei putea reumple sticlele goale, ia cu tine apă cât pentru toată drumeția. Partea bună e c-o vei bea, iar rucsacul se va ușura puțin câte puțin și inevitabil.

3. Ai grijă de picioarele tale

Repetăm: AI GRIJĂ DE PICIOARELE TALE! Taie-ți unghiile, spală-te pe picioare cât mai des (și usucă-le înainte de a le băga, din nou, în șosete și bocanci) și schimbă șosetele cel puțin o dată pe zi. În timpul nopții, nu dormi cu șosetele în picioare, ci lasă pielea să se regenereze.

Nu purta orice tip de șosete, ci poartă șosete special create pentru drumeții. Motivul:

  • Amortizează greutatea pentru a face drumeția mai plăcută.
  • Elimină transpirația și păstrează piciorul uscat pentru a preveni formarea bășicilor.
  • Mențin picioarele calde în timpul iernii sau în condiții meteorologice nefavorabile.
  • Reduc frecarea piciorului de bocanc, care poate cauza bășici.
  • Contribuie la o mai bună potrivire a bocancilor, dar într-o măsură foarte redusă.

Aici ai câteva exemple de astfel de șosete de drumeție.

Ah, și nu purta în drumeție bocancii pe care i-ai cumpărat alaltăieri. Înainte să pleci pe munte, poartă bocancii câteva zile prin oraș, pentru a-ți obișnui piciorul cu ei și pentru a-i face mai puțin rigizi în zonele care predispun la apariția bătăturilor.

4. Mâncarea

Cu o zi înainte de drumeție, consumă carbohidrați precum un maratonist. Asta îți va oferi energie în ziua drumeției și te va ajuta s-o duci la bun sfârșit fără prea multe bătăi de cap. Aruncă un ochi și aici: Ce mâncare iei cu tine pe munte, în funcție de durata drumeției.

5. Pregătirea mentală

Nu ai nevoie de o ședință la psiholog de fiecare dată când pleci într-o drumeție pe munte. O tură la Piatra Mare nu se compară cu participarea la Olimpiadă sau cu o incursiune în teritoriul inamic pentru a răpi un taliban de seamă. Dar construiește-ți gândurile în direcția asta: sunt pe munte, trebuie să ajung la destinație în siguranță și voi reuși. Crede în tine însuți și păstrează ritmul. După ce ajungi acolo unde ți-ai dorit, te vei bucura c-ai ieșit din oraș pentru o tură pe munte și îți promiți că weekendul viitor vei face la fel.

6. Povestește!

Soldații petrec atât de mult timp unii cu ceilalți, încât devin, cu timpul, cei mai buni povestitori și-și dezvoltă capacitatea de a transforma cea mai banală întâmplare într-o povestire care te poate ține cu sufletul la gură. Drumeții „înrăiți” au cam aceleași apucături, așa că, de fiecare dată când te vei așterne la povești pe munte, amintește-ți c-ai plecat în drumeție ca un pușcaș marin și că ai devenit, fără să-ți dai seama, un veritabil personaj din filmele de acțiune, chiar dacă, în acele clipe, stai tolănit pe iarbă, la un foc de tabără…

Citește și: Ce se întâmplă la mare altitudine. Cifrele pe care trebuie să le cunoască orice montaniard

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*