Când cineva care n-a mai fost pe munte te roagă să-i oferi niște sfaturi de drumeție, începi să-i spui ce să ia cu el în rucsac, cum să se îmbrace, să se încalțe neapărat cu bocanci sau ghete de munte, să-și ia apă, mâncare și-o lanternă. Noi credem, însă, că și a vorbi despre propriile greșeli poate fi util pentru ceilalți.

Evident, nu am fost scutiți de astfel de greșeli pe care le-am făcut pe munte de-a lungul anilor (unele, în repetate rânduri), așa că partea masculină a redacției eMunte.ro s-a hotărât să le aștearnă aici pe ale sale, cine știe, poate vor fi de ajutor unui viitor drumeț la capitolul „Așa nu!”.

  1. Am purtat un rucsac nepotrivit

Greșeala pe care mi-o voi aminti toată viața ține de faptul că am plecat într-o drumeție de două zile cu un rucsac pescăresc în spinare, în loc de un rucsac de munte. Era un rucsac pescăresc fără cadru, fără formă, un fel de desagă imensă al cărui centru de greutate părea la un kilometru în spatele meu și în jos. A fost prima drumeție pe munte și, din cauza acelui sac (pentru că nu-mi spusese nimeni că, spre exemplu, un astfel de rucsac de munte are rolul său și nu poți pleca chiar cu orice desagă în spinare, din motive lesne de înțeles), aceea a fost și cea mai dificilă drumeție din viața mea. Am crezut că-mi pierd mințile.

2. Am cărat mult prea multe lucruri inutile

În acea primă drumeție de pomină, pe lângă faptul că am purtat în spinare un fel de sac imens cu bretele, am luat cu mine mult mai multe lucruri decât aveam nevoie. Nu mai țin minte cu exactitate ce-am pus în el, pentru că au trecut de atunci, probabil, vreo 12 ani, dar, dacă aveam o dilemă și mă întrebam: „îmi va folosi, oare, acest obiect?”, răspundeam tot eu: „mai bine să-l ai acolo fără să-ți folosească decât să-ți trebuiască și să nu-l ai”, și mă simțeam înțelept. Am, însă, și un exemplu pe lângă care naivitatea mea pălește ca luna la răsărit: doi amici au cărat cu ei, într-o drumeție de două zile, un ceaun din fontă, în care au pus copănele prăjite. L-au folosit, ulterior, ca recipient în care se scurge apa din cortul care numai cort serios de munte nu era.

3. M-am îmbrăcat aiurea

Și nu mă refer la standardele modei de la Milano, ci la câte trei rânduri de haine pentru o drumeție de două zile, pentru că nu catadicsisem, în perioada primelor drumeții, să achiziționez niciun articol vestimentar impermeabil. Să cumpăr așa ceva? Dar ce rost are, n-am haine? Și uite-așa mă prindea ploaia, un rând de haine devenea inutilizabil și cântărea mai mult după ce se îmbiba cu apă, iar eu eram mereu ud ba pe ici, ba pe colo și trăgeam cu spatele de o greutate inutilă.

Citește și: Vrei să ai mereu haine uscate pe munte? În cât timp se usucă diferitele tipuri de materiale

4. Am luat mâncare nepotrivită

Practic, am cărat cu mine ce-am găsit prin frigider, fără niciun fel de planificare raționlă a hranei, în funcție de calitățile nutritive ale alimentelor. De multe ori, m-am întors cu multă mâncare (stricată) acasă, dar ce conta, greul trecuse și nu mai eram nevoit s-o car cu spinarea.

5. N-am luat cu noi suficientă apă

Și asta pentru că ne uitam pe-o hartă și vedeam un izvor, așa că ne spuneam: uite, nu mai are sens să cărăm atâta apă cu noi, luam două sticle de jumate și le umplem la izvor. Doar că izvorul era secat, iar noi sufeream până la destinație, de ni se părea că nu vom mai ajunge niciodată.

6. Ne-am rătăcit unii de alții

Ni s-a întâmplat de două ori să mergem în grupuri de 5-6 oameni, să ne împărțim în două subgrupuri și să ne rătăcim unii de ceilalți. Și asta pentru că unii o luau mult în față, ajungeau la o răscruce și nu se opreau, ci alegeau ei poteca cea mai potrivită, conform standardelor lor, iar cei din urmă alegeau cealaltă potecă. Am învățat, pe propria piele, că, atunci când se întâmplă ca oamenii să se rarefieze pe traseu (deși NU este deloc indicată o astfel de abordare a parcurgerii traseului), cel din față se oprește de fiecare dată când ajunge la o porțiune ambiguă, unde un alt coleg de drumeție ar putea, puțin mai târziu, s-o ia prin altă parte. Și așteaptă acolo până se adună toți, asta e. Dacă ești prea bun și simți că ceilalți te țin pe loc, caută-ți drumeți de nivelul tău, stai acasă sau mergi singur (deși nici asta nu-ți recomandăm).

Citește și: Rucsac cu sistem de hidratare vs sticlă cu apă. Cine câștigă

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*