Dacă nu ai alergat, până acum, decât pe asfalt, poate c-ar fi timpul să încerci și alergarea montană, mai ales că ți-am pregătit un scurt ghid foarte util care să te ajute să faci tranziția fără să ajungi la spital cu entorse sau întinderi păcătoase și dureroase.

Iată care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont dacă vrei să încerci alergarea pe potecile montane și să te bucuri de o nouă modalitate de a te simți excelent făcând ceea ce îți place mai mult:

1.Alege pantofii de alergare potriviți

Atunci când vrei să cumperi o pereche de pantofi de alergare montană, trebuie să fii foarte atent la paleta de opțiuni. Trebuie să știi care este obiectivul tău, care este bugetul pe care îl aloci achiziției, ce pronație ai și cât de mari trebuie să fie pantofii tăi. În plus, trebuie să știi de la început că există o mare diferență între pantofii de alergare „de bazar” și pantofii de alergare unde tehnologia are un cuvânt greu de spus, așa cum sunt acești pantofi de alergare.

Pentru a afla, pas cum pas, cum poți alege pantofii de alergare perfecți pentru tine, aruncă un ochi AICI.

2. Obișnuiește-te cu altitudinea

Dacă vrei să participi la o competiție de alergare montană și nu te-ai mai antrenat pe poteci până acum, trebuie să ții cont și de capacitatea organismului tău de a se adapta la altitudinea ridicată. Indiferent de forma ta fizică, atunci când alergi prima dată la o astfel de altitudine te vei simți mai obosit, iar respirația ta va fi mai scurtă și mai rapidă, deoarece plămânii vor încerca astfel să compenseze lipsa oxigenului cu care corpul tău era obișnuit.

Conform outsideonline.com, pentru o aclimatizare eficientă, trebuie să sosești cu o săptămână înainte de cursă în locul în care aceasta va avea loc, în special pentru a te antrena în condiții reale de competiție. Dacă nu poți sosi cu o săptămână înainte, mergi la fața locului cu mai puțin de 24 de ore înainte de start. Conform sursei citate, este bine să eviți să participi la competiție după 24-72 de ore de la sosire, deoarece, în acest interval de timp, organismul este foarte obosit din cauza efortului de aclimatizare.

Citește și: Pantofi de alergare montană vs ghete de munte vs bocanci de munte. Ce alegem pentru drumeții

3. Exersează alergarea în pantă

Alergarea pe teren plat este diferită de alergarea în pantă prin poziția corpului și prin mușchii specifici solicitați. Atunci când exersezi pentru prima dată alergarea în pantă, acordă o mai mare atenție efortului și respirației decât vitezei.

4. Echipează-te corespunzător

Ia cu tine o mică geantă de alergare în care să pui un echipament de rezervă, câteva geluri, apă și batoane proteice sau energizante. Vremea este foarte capricioasă pe munte și nu știi niciodată ce se poate întâmpla pe traseu. Dacă ai, deja, un echipament complet de alergare, însă vrei, din capriciu, să-ți înnoiești garderoba cu câteva piese noi, așteaptă până la iarnă, când le vei cumpăra la prețuri de extrasezon. Spre exemplu, în luna august, cele mai bune prețuri le găsești la astfel de produse pe care lumea le cumpără iarna, în plin sezon.

Citește și: 3 aplicații revoluționare. Cum poți proba pantofii de alergare fără să pășești într-un magazin

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*