Iubitorii de munte spun deseori că o cazare la un cort este de cinci milioane de stele, pe când la un hotel poate fi numai de cinci.

Deși cei mai mulți dintre voi au, cu siguranță, un cort în debara pe care abia așteaptă să-l instaleze pe munte, alții se gândesc să-și cumpere unul. Acesta este si motivul pentru care ne-am gândit să adunăm laolaltă câteva sfaturi despre cum alegi cortul perfect pentru drumeție.

Atunci când vrei să cumperi un cort de drumeție și nu vrei să-l alegi „la plesneală”, trebuie să tegândești la patru aspecte foarte importante:

  1. Capacitatea cortului – numărul persoanelor care încap în cort;
  2. Sezonalitatea – este strânsă legată de condițiile meteorologice cărora cortul le poate face față;
  3. Greutatea;
  4. Confortul (deși nu ne așteptăm niciodată să dormim la cort ca-n pat).

1. Capacitatea cortului

Corturile de drumeție și de expediție au o capacitate de la 1 la 6 persoane. Pentru a fi cât mai ușoare, numărul persoanelor care încap în cort este calculat cu exactitate. Prin urmare, nu cumpăra un cort de două persoane dacă sunteți trei. Al treilea va dormi, cu siguranță, afară sau se va cățăra pe tine din lipsă de spațiu.

Dacă ești o persoană voinică sau pur și simplu vrei să te miști în voie în cort, alege un cort de două persoane (dacă dormi singur) sau un cort de trei persoane (dacă sunteți doi). Din moment ce ești atât de voinic, o jumătate de kilogram în plus în rucsac nu te vor doborî.

2. Sezonalitatea

Corturile de trei sezoane

Corturile de trei sezoane sunt, de departe, cea mai populară alegere în magazinele de specialitate. Ele sunt mai ușoare decât corturile de expediție și pot fi folosite începând din primăvară și până toamna târziu. Ele nu sunt, însă, concepute pentru a rezista la un vânt foarte puternic și la o ninsoare abundentă (nici ca rezistență, nici din punctul de vedere al confortului termic).

Ele pot fi găsite în magazine și cu numele de „corturi de drumeție” (spre deosebire de corturile de patru sezoane, care pot fi găsite și la raionul de „corturi de expediție”).

Spre exemplu, aceste corturi de drumetie sunt ideale pentru a fi folosite până la toamnă, au bețe din fibră de sticlă și o foarte bună impermeabilitate (din fericire, românii văd ploile musonice doar la televizor).

Corturile de patru sezoane

Corturile de patru sezoane (sau corturile de expediție) sunt proiectate să reziste vijeliilor și ninsorilor abundente. Sunt mai slab ventilate, iar când afară nu este foarte frig, aerul din interior ar putea deveni ușor sufocant, mai ales spre dimineață.

Corturile de expediție au mai multe bețe de susținere, sunt confecționate din materiale mai grele, au un design foarte rotund (pentru a nu opune rezistență vântului), așa cum arată unele dintre aceste corturi de expeditie, și au mai puține ochiuri de plasă.

3. Greutatea cortului

Alegerea inteligentă a cortului ți-ar putea oferi ocazia de a-ți ușura semnificativ rucsacul. Tehnologia a evoluat atât de mult, încât un astfel de cort pentru una sau două persoane cântărește mai puțin decât o sticlă de Cola.

Cu toate acestea, acordă o mare atenție rezistenței cortului, dacă știi că vei campa pe munte mai des decât în Vama Veche. În general, corturile ultra-ușoare sunt mai puțin robuste decât celelalte.

4. Cum îți dai seama dacă un cort este confortabil

Dacă mergi în magazin să cumperi un cort și îl poți desface pentru a te strecura înăuntru, vei afla dacă ai suficient spațiu la dispoziție pentru a nu suferi o criză de claustrofobie.

Dacă vrei să cumperi, însă, cortul dintr-un magazin online, acordă o mare atenție următoarelor caracteristici:

  1. Suprafața „podelei”. Cu cât este mai mare, cu atât (teoretic) cortul este mai spațios, însă ar putea să nu spună nimic despre confortul din interior și despre distribuția volumului;
  2. Înălțimea. Teoretic, cu cât un cort este mai înalt, cu atât interiorul său este mai încăpător. Cu toate acestea, înălțimea este măsurată într-un singur punct (cel central) în interiorul cortului și nu spune nimic despre părțile laterale;
  3. Forma pereților. Cu cât pereții sunt mai verticali, cu atât interiorul cortului este mai spațios;
  4. Culoarea cortului. Cu cât un cort are o culoare mai deschisă, cu atât va lăsa să pătrundă în interior mai multă lumină. Un astfel de aspect te-ar putea ajuta în zilele în care rămâi blocat pe munte timp de trei zile din cauza ploilor. Din ce spun cercetătorii britanici, lumina alungă depresia;
  5. Intrările. Este ideal ca fiecare „locatar” să aibă propria sa cale de acces în cort. Cu toate acestea, cu cât cortul are mai multe ieșiri, cu atât e mai scump și mai greu;
  6. Vestibulurile. Acestea sunt foarte utile pentru a depozita bocancii și alte accesorii pe care nu vrei să le lași afară, la mila ploii. Cu cât vestibulul este, însă, mai mare, cu atât cortul este mai greu. Pe Hodor nu l-ar interesa aspectul greutății, dar noi suntem făcuți dintr-un alt aluat;
  7. Ventilația. Cu cât cortul are mai multe surse de ventilație, cu atât aerul din interior va fi mai respirabil, chiar și după o noapte întreagă în care patru persoane au dormit buștean.

Citește și: De ce „ucide” bumbacul și ce haine te salvează la munte

Citește și: Cum eviți bășicile pe munte și ce faci atunci când nu le-ai putut evita

Citește și: Cum să nu te rătăcești pe munte. BONUS: Cum afli unde ești dacă te-ai rătăcit

Citește și: Cercetătorii confirmă! 4 moduri surprinzătoare prin care drumețiile montane îți schimbă creierul

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*