Patru alpinişti au fost găsiți morți în Tabăa IV de pe Everest. Alpiniștii, printre care și o femeie, au fost găsiți de șerpașii nepalezi, informează miercuri The Himalayan Times, citând un anunţ al autorităţilor.

UPDATE. Oficialii din Nepal au anunțat, joi, că cele patru corpuri descoperite pe Everest nu sunt ale unor persoane care au murit recent, aşa cum s-a crezut inițial, informează DPA, citată de Agerpres.

„Corpurile unor alpinişti din sezonul trecut au fost descoperite în acest sezon”, a indicat operatorul Mingma Sherpa.

Gyanendra Shrestha, un oficial al departamentului de turism din Nepal, a precizat că după ce a solicitat informaţii la toţi organizatorii de expediţii, cei patru nu figurau în evidenţele acestora.

„Am solicitat informaţii ghizilor de la taberele de la bază şi operatorilor de turism din Kathmandu. Nici unul dintre alpiniştii lor nu lipsea, aşa că am ajuns concluzia că trupurile sunt de anul trecut”, a declarat el.


Trupurile neînsufleţite ale celor patru alpinişti, doi străini și doi nepalezi, au fost găsite în timpul nopţii, în două corturi din Tabăra IV, a declarat în Kathmandu şerpaşul Mingma de la Seven Summit Treks, grup din care fac parte şerpaşii care au făcut descoperirea.

Nu este clar modul în care alpiniştii şi-au pierdut viaţa, iar identitatea lor nu a fost încă stabilită. Şerpaşii care au descoperit trupurile alpiniștilor se aflau într-o misiune de recuperare a cadavrului alpinistului Vladimir Strba din Slovacia, care a decedat în weekend în apropierea vârfului Everest.

Corpul lui Strba a fost coborât în Tabăra II şi urmează să fie transportat în cursul zilei de miercuri la Tabăra de Bază, a menţionat Mingma.

Nepalul a eliberat permise unui număr de peste 370 de alpinişti pentru escaladarea Everestului în acest sezon. Din 1953, când Tenzing Norgay (Nepal) şi Edmund Hillary (Noua Zeelandă) au devenit primii alpinişti care au ajuns în vârf, circa 5.000 de alpinişti au mers pe urmele lor şi aproximativ 300 au murit în această încercare.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*