Drumețiile montane reprezintă, pentru mulți dintre noi, o adevărată pasiune, iar fiecare iubitor de munte alege cât de lungă să fie drumeția lui. În timp ce unii, din diferite motive, preferă drumețiile de o zi, alții se aventurează pe munte pentru cel puțin două zile și pot să petreacă la altitudine un întreg concediu. Însă, fără un minimum de antrenament fizic, este greu de crezut că vom reuși să parcurgem fără probleme un traseu dificil de 8-10 ore. Întrebarea este: cum ne antrenăm pentru astfel de drumeții?

  1. Cât mai multe drumeții scurte

Cel mai eficient mod de a te antrena pentru o anumită activitate este cel de a practica activitatea respectivă în mod repetat. Cu cât vei merge mai des pe munte pe trasee scurte, cu atât vei fi mai pregătit pentru un traseu lung, de cel puțin două zile.

Poți începe cu orice traseu dorești, iar pe măsură ce îți îmbunătățești timpii și rezistența, îți poți face un plan complex de hiking. Pentru a fi eficient, poți încerca să te antrenezi pe trasee care seamănă, din punctul de vedere al dificultății, cu obiectivele tale din acest an.

2. Fă cât mai multe exerciții cardio

Există multe exerciții cardio care imită foarte bine efortul depus de organism în timpul unei drumeții și care se vor dovedi incredibil de utile.

A. Alergarea pe teren plat și alergarea în pantă

Aleargă cât mai mult, nu doar pe potecile montane, ci și pe asfalt! Alergarea reprezintă unul dintre cele mai bune exerciții cardio pe care le-ai putea face. Și mai avem o sugestie: pentru a imita aproape în totalitate mișcările corpului din timpul unei drumeții, du-te la sală și mergi pe o bandă de alergat, la diferite grade de înclinare, cu rucsacul (pregătit de drumeție) în spate. În acest fel, musculatura folosită pentru un astfel de exercițiu va fi aproape în totalitate identică cu cea folosită la munte, în drumeție (cu excepția etapei de coborâre).

Dacă ți-e jenă să te prezinți la sală cu rucsacul în spate, de teama glumelor proaste ale celor din jur, aleargă pe banda înclinată. Iar dacă ți-e peste mână să mergi la sală pentru a alerga în pantă și nu ai dealuri și pante prin apropierea locuinței tale, am dat o tură pe net și-am găsit astfel de benzi de alergare, ideale pentru astfel de exerciții. Nimic mai simplu, dacă vrei să te antrenezi efectiv pentru drumeții montane.

În plus, te sfătuim să renunți la lift și la scara rulantă și să începi să urci scările pe jos. Cu cât urci mai multe sări, cu atât îți pregătești mai bine corpul pentru o drumeție de zile mari.

B. Ciclismul

Mușchii folosiți la pedalat sunt puțin diferiți de cei pe care îi folosești în timpul unei drumeții montane. Cu toate acestea, tonusul muscular general de la nivelul picioarelor te va ajuta foarte mult pe traseu. Totodată, ciclismul este un exercițiu aerobic ideal în pregătirea pentru orice sport de anduranță, așa cum este hikingul.

Pedalează cât mai mult! Dacă te încântă ideea de MTB, cumpără-ți o „montană” pe care o poți folosi și în oraș. Înlocuiește mersul cu autobuzul, tramvaiul sau metroul cu mersul pe bicicletă. Cumpără-ți echipamentul potrivit și vei vedea cum, fără să „pierzi timpul”, forma ta fizică devine de invidiat. Dacă ești nehotărât, află că bicicletele nu costă o avere, iar noi am găsit AICI câteva montane care îți pot face cu ochiul, de la calitatea componentelor, la performanța generală a bicicletelor.

C. Înotul

Probabil te înrebi de ce recomandăm înotul drept un exercițiu cardio util pentru iubitorii de hiking. Răspunsul este simplu: în partea superioară a corpului se află greutatea rucsacului. Mușchii spatelui și ai abdomenului sunt necesari nu numai pentru a susține bagajul, dar și pentru a menține echilibrul. Totodată, brațele sunt esențiale la urcușurile în care folosești bețele pentru drumeție. Despre partea de cardio, nici nu mai vorbim. Înotul este unul dintre cele mai recomandate sporturi pentru rezistența generală a organismului.

3. Renunță la fumat și consumă alcool cu moderație

Dacă te întrebi ce sens are un astfel de sfat, citește aici cum afectează fumatul performanțele sportivilor de anduranță, iar aici găsești informații despre efectele alcoolului asupra sportivilor de anduranță. Nu spune nimeni să nu bei o bere cu prietenii în oraș, însă orice beție îți dereglează organismul și duce la scăderea dramatică a performanțelor sportive.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*