Șosetele pentru drumeție sunt, probabil, cele mai ignorate piese din echipamentul drumeților.

La fel ca încălțămintea, șosetele pe care le porți pe traseu au un efect semnificativ asupra confortului tău. Iată care sunt cei trei pași pe care ai putea să-i parcurgi dacă vrei să faci cea mai bună alegere atunci când cauâi șosetele potrivite:

  1. Ia în considerare condițiile de hiking

Cele mai bune șosete pentru tine depind de tipul de drumeție pe care ai planificat-o și de vremea la care te aștepți atunci când ești pe munte.

Șosetele ușoare pentru drumeție. Acestea sunt cea mai bună variantă pentru vremea caldă și traseele ușoare. Ele nu sunt concepute pentru a păstra căldura în interior, ci pentru confort și pentru absorbția umidității. Șosetele ușoare (lightweight) sunt subțiri, cu toate acestea sunt mai călduroase decât șosetele obișnuite pe care le-ai alege pentru plimbările în oraș.

Șosetele midweight. Acestea asigură o bună amortizare atunci când pășești și o bună izolație atunci când vremea este moderată spre rece, așa cum este această pereche de sosete. Multe modele sunt concepute cu întărituri în zonele de impact maxim, precum călcâiul și partea din față.

Șosetele de expediție. Acestea sunt cele mai groase, mai călduroase și mai amortizante șosete pe care le poți cumpăra. Sunt concepute pentru drumeții lungi, pentru un teren accidentat și pentru temperaturi foarte mici. De obicei, aceste șosete sunt prea groase și călduroase pentru drumețiile din timpul verii.

Citește și: TOP 5 cele mai frecvente probleme fizice pe munte. Care sunt și cum le tratezi

2. Ia în considerare opțiunile legate de material

Lâna. Aceasta este cel mai popular material natural de fabricare a șosetelor. Este călduroasă, amortizantă și păstrează căldura în interior atunci când se udă. În timp ce șosetele clasice din lână tind să fie neconfortabile și să ofere senzația de mâncărime, șosetele mai noi din lână merino sunt foarte prietenoase cu pielea. Majoritatea șosetelor din lână sunt fabricate dintr-un amestec de lână și materiale sintetice, pentru a rezista mai mult și pentru a se usca mai repede, așa cum este această pereche de sosete.

Materialele sintetice izolante. Unele materiale sintetice sunt făcute pentru a păstra căldura în interior (ca lâna) și pentru a scoate umezeala în exterior. Aceste materiale (Hollofil, Thermax, Thermastat) sunt la fel de călduroase ca lâna, dar se usucă mai repede și sunt mult mai rezistente.

Mătasea. Un izolator natural, mătasea este confortabilă și foarte ușoară, însă nu la fel de rezistentă ca celelalte materiale. Este folosită ocazional, pentru fabricarea garniturilor de ciorapi, pentru a ajuta la absorbția umidității.

Materialele sintetice care absorb umezeala. Aceste materiale, precum polipropilena și CoolMax, sunt folosite în special în fabricarea ciorapilor de bază, cei care sunt purtați direct pe piele, alături de o altă pereche de ciorapi, pentru a îmbunătăți capacitatea de absorbție a umezelii.

Bumbacul. Șosetele din bumbac nu sunt recomandate pentru drumețiile montane. Bumbacul absorabe umezeala, se usucă foarte greu și nu oferă izolație termică atunci când este ud. În plus, șosetele din bumbac contribuie la apariția bășicilor.

Citește și: De ce „ucide” bumbacul și ce haine te salvează la munte

Materialele de amortizare. Multe șosete vin la pachet cu întărituri în zona călcâiului, pe talpă în partea din față, precum și în zona degetelor. Căptușeala este creată fie prin creșterea densității țesăturii, fie prin plasarea unui nou tip de material, precum cel acrilic, în acele zone. Aceste întărituri îți pot oferi un mare plus de confort în timpul drumețiilor lungi, pe teren accidentat.

Materialele de suport. Multe șosete pentru montaniarzi conțin un mic procent de nailon sau de spandex. Aceste materiale elastice ajută șosetele să-și păstreze forma odată cu trecerea timpului.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*