Pe 25 februarie, Masivul Oslea din Munții Vâlcan a fost cucerit de 111 de schiori și snowboarderi, în singura competiție de hike&ride din România, Red Bull Oslea Hiride.

Chiar dacă sezonul rece nu ne-a adus cantitatea de zăpadă care să-i bucure pe deplin pe iubitorii sporturilor de iarnă, în ultimul week-end de iarnă, 111 schiori și snowboarderi au luat startul într-o nouă aventură la Red Bull Oslea Hiride, singura competiție de hike & rade din țara noastră, se arată într-o comunicat de presă al organizatorilor.

Pe lângă competiția clasică de freeride, concurenții au fost nevoiți să facă față unei provocări — să urce pe jos versantul pe o distanță de aproximativ 4 km cu plecare de la cota 1300 m, până la nivelul crestei la 1940 m. O misiune grea, mai ales în condiții de zăpadă în care te afundai până la brâu pe anumite porțiuni, frig, vânt și greutatea echipamentului pe care trebuie să-l care în spate… Pentru unii nu a părut atât de dificil, cel mai bun timp de urcare fiind de 50 de minute, realizat de participantul la Clasa Open, secțiunea snowboard — Florin Niță, însă mulți dintre concurenți au petrecut mai bine de două ore până au reușit să ajungă pe creastă.

Odată ajunși în vârful crestei, fiecare participant își alege linia pe care dorește să o urmeze pe ‘terenul virgin’, cu o coborâre de aproximativ 1 km și o înclinație de aproximativ 45°. Traseul are porțiuni de stâncă, ideală pentru realizarea unor trick-uri spectaculare, numai bune de punctat de către membrii juriului, format din Radu Lungu (arbitru acreditat World Freeride Qualifier și TTR), Constantin Bodea și Vladimir Brezovszki la snowboard, iar Alin Găvozdea, Bogdan Stanila și Ștefan Mirescu, personaje cheie în zonă locală de freeride, la schi.

La start, l-am regăsit și pe Toto Eremia aka Deliric, revenit pe pârtie după o accidentare suferită la snowboard în decembrie. Aceasta este prima competiție la care participa și a făcut față cu brio, clasându-se pe poziția 52.

Smaranda Munteanu, câștigătoarea categoriei Schi fete Pro, a venit la Oslea direct din Alaska. Născută în Brașov, Smaranda s-a mutat în Alaska în 1990 și este o împătimită a sporturilor de iarnă, având numeroase titluri la diverse competiții internaționale. Sora ei mai mare, Alexandra, a participat chiar și la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Salt Lake City, din 2002.

Anul acesta, fiecare dintre cele două secțiuni Snowboard și Schi au inclus patru categorii — Feminin Open, Masculin Open, Feminin Pro și Masculin Pro. Competiția de anul acesta s-a bucurat și de participare internațională, la start fiind prezenți și sportivi din Germania, Polonia, Serbia.

Clasament Red Bull Oslea Hiride:

Schi fete Pro

1. Smaranda Munteanu

2. Sonia Drăgan

3. Dora Bakos

Schi băieți Pro

1. Popescu Paul

2. Aufmesser Paul

3. Csongor Laszlo

Snowboard fete Pro

1. Cosmina Dolha

2. Florina Martina Cont

3. Roxana Pintican

Sbowboard băieți Pro

1. Ionuț Pintican

2. Mihail Adolf Gherghelah

3. Pârvan Alex

Schi fete Open

1. Ioana Viman

2. Emilia Avramoni

3. Ciascaiu Oana

Schi băieți Open

1. Ioan Ștefan Cioica

2. Șerban Cozma

3. Elod Biro

Snowboard fete Open

1. Denisa Herman

2. Izabela Ștefania Rakosi

3. Magda Diana

Snowboard băieți Open

1. Colceriu Adrian

2. Vlad Manolache

3. Teodor Andrei


La start, s-au aflat atât veterani, care au participat la toate cele cinci ediții precedente, dar și concurenți care au venit pentru prima oară să-și testeze limitele. Printre veterani îi regăsim pe Sonia Drăgan, Paul Affmeser, George Mosițiu, Ionuț Pintican sau Florina Conț. Ei sunt cei care revin an de an cu plăcere, iar cei noi vin în cătarea unei experiențe cu totul diferită. Lista completă inițială a participanților o regăsiți aici.

Cu ce se diferențiază Red Bull Oslea Hiride de alte competiții de schi și snowboard?

În primul rând, concursul se desfășoară într-o zonă sălbatică din Masivul Oslea, Munții Vâlcan, în vecinătatea Parcului Național Retezat. Aici nu există pârtie amenajată sau instalație care să te ducă pe vârful muntelui.

În al doilea rând, pentru că trebuie să iei muntele la picior, timpul în care urci versantul va conta în clasamentul final. Așa îți testezi și condiția fizică, nu numai abilitățile tehnice și de stil atunci când cobori, în fața juriului. Peisajele și zăpada sunt și ele un punct forte pentru alegerea ce o vei face înainte ca primăvara să își intre în drepturi.

La Red Bull Oslea Hiride vin rideri cu experiență în freeride și este împărțit în două secțiuni – schi si snowboard, fiecare dintre secțiuni incluzând patru categorii – feminin open, masculin open, feminin pro și masculin pro.

Ce spune Ionuț Pentecan, unul dintre veterani? “Red Bull Oslea Hiride este genul de competiție la care vii de plăcere. Așa că nu trebuie decât să te bucuri de fiecare moment, de urcare, de natură, de zapadă, de oameni și nu lua lucrurile prea în serios. Și astfel vei simți despre ce este vorba aici cu adevarat”.

Și da, partea frumoasă la Red Bull Oslea Hiride, este că nu trebuie să participi la competiție pentru a te bucura de el. Chiar dacă ești susținător sau spectator, vei experimenta o aventură unică, alături de oameni pasionați care nu stau pe gânduri când vine vorba de adrenalină.

Startul

Concurenții iau startul în ordinea înscrierii în concurs, așa că este bine să veniți din timp. Și, nu vă uitați actul de identitate. Este important să vă identificăm pentru ridicarea numărului de concurs. Nu uitați nici casca și transiverul. Responsabilul de start va verifica dacă le aveți.

Urcarea

Urcarea se va face la picior, pe urmă bătută. Aceasta va fi marcată, așa că mare atenție sa nu depășiți zona delimitată, pentru a nu fi descalificați. Cronometrarea urcării se va face în mod automat cu ajutorul unui chip, iar la coborâre, concurenții vor pleca în funcție de ordinea în care au ajuns pe creastă.

În creastă

După ce ajungeți creastă, timpul petrecut acolo nu trebuie să depășească 15 minute. Zona este foarte îngustă și locul este limitat. Pentru a nu apărea eventuale neplăceri și accidentări, această regulă trebuie resprectată cu strictețe.  

Arbitri și jurizarea

Juriul este format din Radu Lungu (arbitru acreditat World Freeride Qualifier și TTR), Constantin Bodea și Vladimir Brezovszki la snowboard, iar Alin Gavozdea, Ștefan Mirescu și Bogdan Stanilă, personaje cheie în zona locală de freeride vor juriza la schi.

Pentru clasamentul final, se va lua în considerare atât timpul de urcare, cât și stilul de coborâre. Cel mai bun timp primește 100 de puncte (toate secțiunile cumulate – schi – snowboard – masculin – feminin), iar punctajul scade cu câte 1 punct, în funcție de pozitia ocupată. Concurenții care se vor situa sub pozitia 100, vor primi 0 puncte. Punctajul total pentru coborâre se constituie din suma punctelor acordate de cei doi arbitri. Fiecare arbitru poate acorda maxim 120 de puncte, în funcție de urmatoarele criterii: linie – maxim 30 de puncta; air and style – maxim 30 de puncta; fluidity – maxim 30 de puncta; control technique – maxim 30 de puncte.

Clasamentul final se calculează adunând punctajul obținut la urcare și coborâre. Clasamentul va fi afișat după concurs la complexul din Cheile Buții. Eventualele contestații pot fi comunicate către brigada de arbitri în termen de o oră de la afișarea clasamentului.

Mai multe detalii despre Red Bull Oslea Hiride găsești AICI.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*