La începutul secolului XVIII, diplomatul Philip Dormer Stanhope scria că sfaturile sunt rareori binevenite, iar cei care au cea mai mare nevoie de ele sunt cei care le agreează cel mai puțin. Noi sperăm că aceasta nu este și situația iubitorilor de munte, fapt pentru care amintim câteva sfaturi date de salvatorii montani. Ne-ar putea salva viața în situații de criză!

Cele 13 sfaturi (norocoase, credem noi) oferite de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România:

1. Informați-vă despre itinerarul propus, gradul de dificultate a traseului, precum și despre starea vremii. Luați și o hartă sau un ghid al zonei în care doriți să faceți drumeții.

2. Alegeți traseele în funcție de pregătirea fizică, psihică și tehnică a celui mai slab membru al grupului.

3. Alegeți echipamentul, materialele și alimentele necesare, în functie de anotimp și de conditiile meteo, dar aveți în vedere și situațiile deosebite.

4. Porniți devreme la drum, dar evitati să plecați singur. Informați cabanierul, salvamontiștii sau vecinii asupra traseului pe care doriți să-l urmați, iar dacă este posibil, și ora aproximativă de revenire.

5. Dozați-vă forțele și respectați regulile de igienă și alimentație la efort. Nu consumați băuturi alcoolice înaintea sau în timpul drumețiilor.

6. Faceți drumeții numai pe traseele marcate. În acest sens, urmăriți marcajele și indicatoarele de pe traseu, respectând restricțiile impuse pe anumite porțiuni ale traseului.

7. În cazul apariției unor dificultăți sau a înrăutățirii vremii, retrăgeți-vă la cel mai apropiat refugiu sau cereți ajutor. În nici un caz nu trebuie să îi lăsați în urmă pe cei obosiți sau accidentați.

8. În caz de furtună sau ploaie însoțită de descărcări electrice, părăsiți imediat creasta și nu vă adăpostiți lângă stânci sau copaci înalți singuratici. Dacă sunteți pe munte și este ceață, puteți trimite un membru al grupului să cerceteze zona, dar acesta nu trebuie să se îndepărteze mai mult decât îl puteți auzi.

9. Dacă porniți la drum pe zăpadă, nu faceți zgomot și evitați locurile cu pericol de avalanșe.

10. În caz de rătăcire, păstrați unitatea grupului. Rămâneți treji și conștienți, iar pentru a preveni hipotermia puteți să vă mișcați pe loc. Anunțați Salvamontul (0725.826.668).

11. În caz de accidentare, reacționați prompt și eficace pentru a proteja și a asigura accidentatul. De asemenea, anunțați Salvamontul.

12. Ajunși la cabană, respectați timpul necesar de odihnă, pentru a avea o condiție bună pentru traseele din ziua următoare.

13. Apelați cu încredere la ghizii montani autorizați și la salvatorii montani atestați.

 

   Citește și: Turist rătăcit, ofer ajutor salvatorilor montani să mă găsească repede

 

   Citește și: Președintele ANSMR, Mircea Opriș: ”Turistul român nu are cultura muntelui”

 

   Citește și: Ce pățesc turiștii care intră, în România, pe un traseu montan închis

 

Comments

comments

3 Responses

  1. mihai tanase

    „9. Dacă porniți la drum pe zăpadă, nu faceți zgomot și evitați locurile cu pericol de avalanșe.”

    De sa nu se faca zgomot ?

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*