12 sfaturi pentru alergătorii montani. Cape Town este cunoscut în întreaga lume pentru plaje și rechini, însă poate fi considerat și un rai al sportivilor pasionați de trail running. Amplasat sub Muntele Table (1.085 m), Cape Town, prin dealurile sale din împrejurimi, transformă alergarea într-o activitate care-ți taie respirația nu doar de oboseală, ci și prin frumusețea împrejurimilor.

Acesta este și motivul pentru care publicația outsideonline.com a vorbit cu mai mulți alergători renumiți în Cape Town, dornici să ne împărtășească din experiența lor în trail runing.

Nicholas Rupanga, de 39 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuți alergători montani din Africa de Sud.

La deal: apleacă-te în față!

„Prin aplecarea înaine, pui mai puțină greutate pe genunchi și pe picioare, în general”

La vale: aleargă cu pași mărunți!

„Dacă te împiedici și faci pași foarte lungi, șansele să cazi și să te accidentezi sunt foarte mari”.

Hildy Hopking, de 36 de ani, este antrenoare, alergătoare montană și pasionată de triatlon.

La deal: găsește-ți ritmul!

„Numără-ți pașii. Numără pașii fie ai aceluiași picior, fie ai ambelor picioare. Numără-i ritmic. De obicei, îi număr până la opt, după care o iau de la capăt”.

La vale: plănuiește-ți alergarea!

„Concentrează-te asupra terenului și asupra traseului. Cu cât alergi mai repede, cu atât trebuie să fii mai concentrat pe ce se află în fața ta și să anticipezi ceea ce urmează”.

Rifqah Toyer, de 33 de ani, este căpitanul unui grup de alergare aparținând Atlantic Athletic Club.

La deal: nu privi în sus!

„Multe persoane află că, dacă privesc în jos și nu în sus, de-a lungul pantei, îi ajută să alerge mai ușor”.

La vale: aleargă pe toată talpa!

„Motivul pentru care am fost învățați să facem acest lucru este acela că, dacă alergați pe călcâie, veți ajunge să alergați prea repede, iar genunchii și articolațiile vor avea de suferit”.

Ryan Short, de 28 de ani, este pasionat de trail running și este blogger specializat în alergarea montană. El este și fondatorul comunității Cape Running Co.

La deal: găsește-ți ritmul!

„Vrei să ajungi sus și să continui alergarea imediat, să ataci pantele”. De aceea, ai nevoie de un ritm pe care să-l poți susține pe toată durata alergării”.

La vale: nu lupta cu gravitația!

„Nu depun eforturi foarte mari, mă las să cad, las gravitatea să mă tragă în jos, nu fac altceva decât să controlez modul în care pășesc și să-mi controlez corpul care se mișcă în acel spațiu și în acea formă de teren”.

Kylie Janse van Vuuren, de 22 de ani

La deal: pășește ușor!

„Încearcă să-ți ușurezi picioarele. Nu păși cu greutate”

La vale: folosește-ți brațele pentru balans

„Mulți oameni cred că alergarea este staționară, în sensul în care trebuie să ții brațele pe lângă corp, însă eu par că zbor când alerg, pentru că brațele mele sunt peste tot”.

Ghaleed Nortje, 41 de ani, este fondatorul companiei de evenimente și echipamente Running the Cape

La deal: respiră constant!

„Concentrează-te asupra respirației și menține-o consecventă și ritmică. Dacă îți cunoști respirația, vei fi capabil să urci pe orice deal”.

La vale: distrează-te!

„Este ca un dans. Am senzația că alergarea este un fel de artă”.

Cum alegi pantofii de alergare

1.Nu te poți încălța cu orice

Nu există nici o diferență între a alerga desculț și a purta o pereche de „teniși” din Dragonul Roșu. În ambele cazuri te vei simți ca un fachir indian care merge pe cioburi.

2. Care este obiectivul tău

Înainte de a cumpăra pantofii de alergare, află care sunt obiectivele tale: vrei doar să slăbești? Vrei să te miști din când în când, la aer curat? Vrei să faci performanță? De câte ori pe săptămână vei alerga? Pe ce distanțe? Pe ce suprafețe?

3. Care este bugetul pe care îl aloci achiziției

În ciuda opiniei „din popor”, conform căreia nu există nici o diferență între pantofii de alergare „de bazar” și acești pantofi de alergare, noi credem că diferențele de calitate, de confort și de prevenire a accidentărilor sunt foarte mari.

4. Care este brandul ideal

Avem o veste proastă: nu există un brand ideal general valabil. Avem și o veste bună: cu siguranță există, undeva pe rafturile unui magazin, perechea ideală pentru piciorul tău.

5. Nu-i cumpăra „în orb”

Probează pantofii înainte de a-i cumpăra. Cu toate acestea, prețurile pantofilor de alergare tind să fie mai mari la rafturi decât în magazinele online. Poți fi, însă, un cumpărător isteț: mergi într-un magazin cu articole sportive, probezi mai multe perechi de pantofi de alergare, alegi perechea potrivită pentru tine și o cauți într-un magazin online pentru a beneficia de un preț mai accesibil.

6. Cât de mari trebuie să fie pantofii de alergare montană

Răspuns: cu un număr mai mari decât porți atunci când te încalci pentru a ieși la o bere în oraș. Dacă degetele picioarelor ating vârfurile pantofilor, fii sigur că vei avea parte de bătături dureroase, mai ales după zonele de coborâre ale traseelor de alergare montană. Totodată, trebuie să știi că în timpul alergării piciorul se dilată, așa că trebuie să eviți achiziționarea unei perechi care să se muleze la fix pe piciorul tău.

7. Ce pronație ai

Identificarea tipului de pronație a piciorului tău este esențială. Pronația descrie, de fapt, modul în care funcționează talpa piciorului tău atunci când pășești. Dacă ai picior plat, ai pronație exagerată (sau supra-pronație). Dacă ai picior cu arc înalt, ai putea avea pronație insuficientă (sub-pronație). Trebuie să știi, însă, că aproape 50% dintre persoane au pronație normală, deci există 50% șanse ca tu să ai nevoie de un pantof special pentru sub-pronație sau supra-pronație.

Ca să afli ce pronație ai, umezește piciorul și lasă o urmă pe gresie sau pe o altă suprafață uscată. Apoi privește urma lăsată și compar-o cu desenul de mai jos (Foto: www.maraton.info.ro):

Dacă ai pronație exagerată, ai nevoie de pantofi cu o formă dreaptă, cu o talpă de mijloc fermă și cu întăritură pe marginea interioară. Astfel de pantofi nu vor lăsa piciorul să se miște exagerat de mult în rotație.

Dacă ai pronație insuficientă, ai nevoie de pantofi cu o formă curbată sau semicurbată, care să permită piciorului să se miște în rotație spre interior. Acești pantofi trebuie să-i ofere piciorului un maximum de flexibilitate.

8. Când și cum îi probezi

Dacă vrei să cumperi pantofii din magazin, mergi la cumpărături seara, deoarece piciorul tău se dilată în timpul zilei și are aceeași dimensiune pe care o va avea atunci când alergi. În plus, probează-i cu șosetele pe care le vei purta atunci când te vei antrena. Vei avea o idee mult mai clară despre cât de confortabili sunt pantofii respectivi.

Citește și: 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*