Nimic nu e mai debusolant ca momentul în care mergi pe traseu câțiva kilometri și realizezi că ai uitat acasă busola, pelerina de ploaie sau trusa de prim ajutor.

Indiferent dacă este prima sau a mia oară când te decizi să faci drumeții, se întâmplă să uiți lucruri esențiale acasă, din grabă sau din neatenție. Pentru a fi sigur că eviți astfel de situații de criză, fă o listă cu lucrurile de care ai nevoie. Metoda este cu atât mai eficientă, cu cât bifezi lucrurile pe care ți le pui în bagaj și, la final, verifici încă o dată dacă nu ai uitat nimic.

În bagajul oricărui iubitor demunte ar trebui să se regăsească următoarea ”Biblie pentru drumeții”:

1. Hartă, busolă, telefon. Busola pare demodată, însă noi nu ne-am baza prea mult pe aplicațiile unui telefon mobil, dintr-un motiv foarte simplu: bateria unui smartphone obosește mai repede decât un fumător. Dacă ai nevoie de o busolă, cumpără o busolă profesională, mai ales că ai de unde alege. Iar dacă vrei să știi cât e ora, închide telefonul mobil și păstrează-i bateria pentru eventualitatea în care te rătăcești și trebuie să suni la Salvamont. Atunci când mergi pe munte, un ceas de mână este cea mai bună alegere. Selfie-urile mai pot aștepta.

2. Hrană (mai multă decât crezi că ai avea nevoie)

3. Îmbrăcăminte de schimb (cea impermeabilă ar trebui să îți facă cu ochiul)

4. Apă (mai multă decât crezi că vei bea. Nu te baza pe izvoarele de pe hartă, mai ales dacă nu ai mai mers recent pe traseul respectiv. Ar fi putut seca între timp)

5. Trusă de prim ajutor

6. Brichetă anti-vânt

7. Cuțit

8. Ochelari de soare și cremă de protecție solară

9. Lanternă (clasică sau frontală; recomandăm frontala)

10. Cort și sac de dormit, pentru drumețiile de cel puțin două zile

La acestea se pot adăuga orice alte lucruri utile, spre exemplu: un fluier sau o pelerină de ploaie.

Pe lângă cele 10 ”porunci” pe care le respectă fiecare montaniard responsabil, noi îți mai recomandăm:

• Să îți alegi o pereche de încălțăminte de hiking confortabilă. Îți recomandăm să porți bocancii câteva zile prin oraș, înainte de ieși pe traseu, pentru a te obișnui cu ei și a nu avea surprize neplăcute (precum rănile și bătăturile enervante) pe traseu.

• Un rucsac care are centură lombară. Aceasta ajută la susținerea greutății bagajului, ușurând sarcina de pe umeri.

• Verifică prognoza meteo înainte de a pleca la drum.

• Alege produse alimentare bogate în proteine și calorii – batoane proteice, batoanele de ciocolată, batoane energizante.

BONUS „BIBLIC”: Instaleaza aplicația Salvamont

Este aplicația oficială a Asociației Naționala a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și oferă utilizatorilor o gamă variată de funcții: avertismente montane, starea vremii, trasee montane, contactele și locațiile cabanelor din întreaga țară, precum și a pârtiilor. De asemenea, utilizatorii au posibilitatea de a-și planifica excursiile cu ajutorul Dispeceratului Salvamont.

Cea mai importantă facilitate a acestei aplicații este secțiunea SOS, care reprezintă un serviciu de localizare, prin care poți notifica, în timp real, dispeceratul Salvamont despre traseul și coordonatele GPS, altitudinea și chiar și nivelul bateriei telefonului tău. Astfel, în caz de pericol, salvamontiștii te pot repera foarte ușor, în caz de pericol. AICI găsești părerile celor care au deja această aplicație dezvoltată de Vodafone. Nu te îngrijora în privința dimensiunii: aceștia ar putea fi cei mai utili 1,7 MB din viața ta.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*