Știm că îți place să mergi la munte și că ți-ai dori ca și copilul tău să adore potecile montane.

Dacă vrei ca cel mic să fie înnebunit după drumețiile montane, aruncă un ochi aici, unde am adunat câteva sfaturi pentru părinții care doresc să le insufle celor mici dragostea pentru munte.

Dacă te-ai hotărât să mergi la munte cu copilul tău, avem, în plus, câteva sfaturi foarte utile, care te-ar putea ajuta să planifici o mică expediție fascinantă pentru copilul tău și să eviți problemele care ar putea să apară pe parcurs:

  1. Asigură-te că deții echipamentul potrivit

Înainte de a pleca în drumeție pe munte, asigură-te că cel mic va fi echipat corespunzător. În plus, este la fel de important ca și tu să deții echipamentul potrivit pentru drumeție. Siguranța ta este siguranța copilului tău.

Aruncă un ochi AICI pentru a vedea cum arată piesele de echipament esențiale în timpul unei drumeții la munte împreună cu familia și asigură-te că nu îți lipsește nici cortul de munte sau un astfel de sac de dormit.

2. Alege lungimea potrivită pentru traseul montan

Nu alege un traseu prea lung pentru posibilitățile copilului tău și ține cont de capacitatea lui de efort. Cel mai slab impune întotdeauna ritmul și este puțin probabil ca cel mic să poată depune un efort similar cu al tău în timpul unei drumeții pe cărări de munte.

3. Află cât mai multe lucruri despre locurile pe care le veți vizita la munte

Copiii au foarte multă energie, se pot juca neîncetat atunci când tu te odihnești. Însă, în momentul în care vreți să porniți din nou la drum, se plâng că sunt obosiți. Înainte de a pleca în drumeție, află cât mai multe lucruri despre locurile pe care le veți vizita și spune-i povești legate de tot ceea ce întâlniți în cale. Aceasta ar putea fi cheia motivării celui mic să depună puțin efort pentru a ajunge la destinație în timp util.

Citește și: La munte sau la mare? TOPUL avantajelor pentru sănătate. Unde este mai bine să-ți petreci timpul liber

4. Fă o pauză de câte ori este nevoie

Nu epuiza copilul pe traseu. Dacă nu vei lua suficient de multe pauze în timpul drumeției, există șanse mari ca cel mic să obosească și să prindă repulsie față de astfel de activități în aer liber. Când îi este foame, trebuie să mănânce. Când este obosit, trebuie să se odihnească. Copilul tău este cel care impune ritmul drumeției.

5. Cunoaște-ți copilul

Uneori, copiii se plâng mai mult decât e cazul, însă tu îl cunoști mai bine decât oricine. După cum notam mai sus, atunci când este obosit, trebuie să se odihnească. Însă, atunci când „se alintă” și devine capricios, încearcă să-l motivezi pentru a continua drumeția. Ai putea avea o surpriză plăcută, constatând că nu oboseala îl ținea pe loc, ci lipsa motivației.

6. Alege trasee amuzante, unde la final îi așteaptă o recompensă

Copiii sunt și mai motivați dacă știu că la finalul drumeției îi așteaptă o recompensă. Nu alege trasee plictisitoare pentru el și nu te aștepta să aibă revelații mistice privind munții și ascultând susurul apelor. Alege un traseu care să se încheie într-un loc unde se poate da pe tiroliană, la o stână, la un lac unde se poate plimba cu barca sau la o cabană unde îi place să se joace.

Citește și: Singură în drumeție. Ce trebuie să știi dacă vrei să mergi singură-cuc pe munte

7. Transformă totul într-o aventură la munte

În loc să te limitezi doar la hiking, încearcă să transformi drumeția într-o aventură. Stați cu toții înjurul focului după ce se lasă seara, înotați dacă aveți unde, faceți o mică sesiune de escaladă dacă aveți la voi echipamentul necesar și diversifică activitățile cât mai mult cu putință.

8. Ține cont de sugestiile pe care ți le oferă copilul

Una dintre cele mai bune modalități de a-ți motiva copilul în timpul unei drumeții montane este să iei în considerare sugestiile pe care ți le oferă. Se va simți valorizat și va ști că părerea lui contează întotdeauna. Dacă propune, însă, lucruri absurde, explică-i cu argumente de ce nu este posibil să faceți ceea ce-și dorește și oferă-i alternative.

9. Nu-ți minți copilul cu privire la recompense

Dacă îți duci copilul „cu zăhărelul” fără să te ții de cuvânt, cel mic se va simți înșelat și-și va pierde încrederea în tine. O astfel de strategie funcționează o dată sau de două ori, însă, în viitorul apropiat, îi va dinamita motivația de a mai merge cu tine în drumeții montane.

10. Tu și copilul tău știți ce este mai bine pentru voi

Cei din jurul tău se întrec mereu în a vă sfătui cu privire la lucrurile care sunt cele mai bune pentru voi. Nu este nimic rău în a-i asculta, deoarece unele idei pe care prietenii și alți membri ai familiei ți le oferă ar putea fi utile pe traseu. Trece, însă, totul prin filtrul gândirii și nevoilor voastre, deoarece tu și copilul tău știți ce este mai bine pentru voi.

Citește și: 14 lucruri pe care trebuie să le știi neapărat înainte de a te apuca de MTB

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*