Dacă vremea de afară nu te-a speriat, îmbracă hainele de iarnă, încălţă bocancii şi apucă-te de hiking. Dacă planifici drumeţia cu atenţie şi responsabilitate, vei afla ce înseamnă iarna, dincolo de oraşul paralizat şi de isteria ineficientă a autorităţilor.

Pentru o sesiune reuşită de hiking, trebuie să respecţi câteva reguli simple.

1. Îmbracă-te adecvat

Nu trebuie să porţi o haină voluminoasă şi grea, care să te facă să semeni cu băieţelul din „Iarna pe uliţă”, de George Coşbuc. Îmbracă-te cu trei rânduri de haine. Primul rând are rolul de a-ţi menţine pielea uscată şi de a scoate umezeala în exterior, cel de-al doilea este esenţial pentru menţinerea căldurii corpului şi pentru a prelua umiditatea şi a o transmite în exterior, iar ultimul rând trebuie să fie impermeabil. Evită hainele din bumbac şi alege-le pe cele din lână sau pe cele sintetice.

2. Nu alege trasee lungi şi începe drumeţia dis-de-dimineaţă

Mai ales dacă eşti începător. Iarna nu-i ca vara, iar zilele sunt mai scurte decât în anotimpul teraselor şi al umbrelelor de soare. Începe drumeţia dis-de-dimineaţă şi asigură-te că n-ai uitat acasă lanterna frontală şi două seturi de baterii. În plus, pe timp de iarnă, bateriile cu litiu sunt mai bune decât cele alcaline.

3. Nu pleca pe furiş

Spune unui prieten încotro te duci. Mai ales unui prieten care ştie pe cine să sune în cazul în care nu te întorci acasă sau la cabană în timp util.

4. NU te baza pe GPS

Vremea capricioasă transformă un semnal sigur într-unul la fel de capricios.

5. Urmăreşte prognoza meteo înainte să porneşti la drum

La munte, vremea e schimbătoare şi, uneori, nici măcar prognozele meteo nu dau dovadă de acurateţe. Este bine, însă, să ştii dacă sunt condiţii favorabile pentru o drumeţie în deplină siguranţă.

6. Foloseşte crampoanele

Sunt foarte utile. Pe cuvânt. Mai ales pe porţiunile cu gheaţă.

7. Nu te baza pe un foc ca-n filmele western

S-ar putea să nu reuşeşti să aprinzi un foc, în cazul în care rămâi sinistrat pe coclauri. De aceea, învaţă să construieşti un adăpost de urgenţă.

8. Atenţie la simptome

Învaţă să recunoşti simptomele hipotermiei şi ale degerăturilor, precum şi modul în care ai putea să-ţi oferi primul ajutor.

9. Decât singur, mai bine în doi

Ca-n dragoste.

10. Hidratează-te şi mănâncă pe traseu

Dezhidratarea grăbeşte apariţia hipotermiei şi niciodată mâncarea nu pare de ajuns. În timpul unei simple plimbări prin zăpadă, vei arde aproximativ 600 de calorii pe oră. În timpul unu traseu de o zi, cu rucsac în spinare, vei arde între 4.000 şi 5.000 de calorii.

 Citeşte şi: Cât de periculos este să schiezi off-piste

Comments

comments

3 Responses

  1. Mike Lupica

    Mici corectii 🙂

    ————————————–
    „Îmbracă-te cu trei rânduri de haine”

    Imbraca-te chiar cu unul singur (bluza de corp, eventual un polar dens – softshell), altfel la prima panta cu rucsacul greu in spate o sa le faci fleasca de la transpiratie. Cheia e sa te imbraci potrivit nivelului de efort. La popasuri poti sa iei pe tine si o pufoaica sau vesta cu puf. Iar ultimul strat, cel impermeabil (hardshell) trebuie sa fie luat doar la nevoie. Daca doar bate vantul, e mai potrivita o foita subtire, neimpermeabila, numita „windshirt”. Sau acelasi softshell – recomand blogul lui Andy Kirkpatrick pentru detalii despre utilitatea lui si multe alte articole cu adevarat „de munte”…

    ———————
    „NU te baza pe GPS”

    Daca e un anotimp in care e bine sa ai gps-ul pregatit si chiar sa te bazezi pe el, acela e iarna. Ceata mult mai frecventa combinata cu ninsoarea viscolita, peisajul si marcajele acoperite de stratul gros de zapada, ziua scurta fac ca iarna orientarea conventionala sa fie mult mai dificila.

    „Vremea capricioasă transformă un semnal sigur într-unul la fel de capricios.”

    Nici aici n-ati nimerit-o, semnalul GPS nu e afectat de fenomenele meteorologice.

    ——————————–
    „6. Foloseşte crampoanele
    Sunt foarte utile. Pe cuvânt. Mai ales pe porţiunile cu gheaţă.”

    Pentru autorul articolasului tradus cu Google Translate : Invata semnficatia expresiei „prieteni falsi” (false friends). E foarte util pentru autorii de articole dintr-un domeniu in care n-au habar. Pe cuvant. Mai ales pentru echipamentul de baza, din care fac parte si coltarii la care te referi aici. COLTARI, nu crampoane ! C O L T A R I !

    ——————————–
    „9. Decât singur, mai bine în doi
    Ca-n dragoste.”

    Mai bine chiar in 3. Sau 4, 5, … 10 chiar. Nu ma refer la vreo orgie sexuala aici. Doar ca e cam greu sa faci urme in zapada foarte mare, chiar si in 2. Cu cat mai mare grupul, cu atat mai bine din punctul asta de vedere.

    Răspunde
  2. Radu Mititean

    1. „Crampoane” sunt de fapt in limba romana „coltari”, termenul e consacrat de foarte multe decenii si nu trebuie revinventata terminologia
    2. Semnalul GPS nu este major influentat de conditiile meteo. Nu acela este motivul principal pantru care nu ar trebui sa te bazezi exclusiv sau in principal pe GPS pentru orientare. Trebuie sa ia si harta si busola si sa stii sa le folosesti, mai ales iarna.
    3. Mai sunt cateva reguli specifice importante iarna, care ar merita specificate…

    Răspunde
  3. inchirieri microbuze

    Mereu am incercat sa evit drumetiile iarna pentru ca exista atatea pericole in care nu ma pun doar eu il pun si pe cel cu care merg. Prefer sa fac drumetii de primavara pana toamna iar iarna stau si imi fac trasee pentru anul viitor!

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*