Alpinistul Justin Ionescu a început, ieri, expediția pentru cucerirea vârful Everest. Dacă va reuși, Ionescu va fi primul alpinist român care să ajungă pe vârful de 8.848 de metri fără a folosi oxigen suplimentar.

”Everest, fără oxigen, pentru România este una dintre marile dorinţe pe care le am ca sportiv. Deşi avem o istorie bogată în alpinism, niciun român nu a reuşit să treacă această performanţă în istoria sportului românesc. Este o expediţie grea, în care limitele oricărui alpinist sunt împinse la maxim. Este cu atât mai dificil cu cât voi merge fără oxigen suplimentar”, a declarat Justin Ionescu.

Alpinistul a adăugat că nu există o cale ușoară, indiferent de ruta aleasă și că riscurile fac parte din această experiență, ”de când pui piciorul la baza Everestului și până când ajungi înapoi acasă”. Ionescu a mai explicat că, de la prima ascensiune a Everestului, în 1924, numai 170 de alpiniști au reușit să ajungă pe vârf fără oxigen suplimentar. Însă niciunul nu a reușit această performanță pentru România. În acest sens, o eventuală reușită a lui Ionescu va marca și o premieră națională, nu numai un succes personal.

Justin Ionescu este alpinist din 1995. De la începutul anului 2015, este preşedintele Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladă. De asemenea, Ionescu este primul alpinist român care a urcat două vârfuri de peste 8.000 de metri într-un singur an (Shishapangma – 8.027 m şi Cho Oyu – 8.201 m, ambele în 2014).

Alpinistul a promis să țină un jurnal de expediție, pe care îl vor prezenta, pe măsură ce acesta va fi publicat:

31 martie

Azi începe marea aventură: Everest fără Oxigen. După multe peripeții și 5 ore de așteptat în aeroport am ajuns la Lukla. Prima etapă va fi de aclimatizare. Voi merge de la Lukla spre Vest pentru a urca Mera Peak (6.476 metri). Este unul dintre cele mai frumoase trek-uri, în parcul național Makalu Barun.

1 aprilie

Am început aclimatizarea. Am trecut de Chutanga și merg spre 4.200 metri altitudine. Vremea e ciudată, e multă zăpadă și e destul de frig. Sunt singur pe această rută și primul alpinist din sezonul ăsta. Am găsit multe logii închise. ‪

2 aprilie

Până la urmă am înțeles de ce eram singur pe ruta Chutanga. Pentru că nu se poate trece de pasul Zatrawa (4.610 m). Ieri când am fost până la 4.000 metri am văzut că era multă zăpadă, gheață și urme de avalanșe. Ieri noapte a nins din nou. În ultimii 20 de ani nu a fost atât de multă zăpadă. După ce am mai vorbit cu porter-ul și un localnic care a încercat să treacă, am decis să cobor până la 2.300 m și să urmez altă rută. Următoarea localitate unde mă opresc este Paiya (2.730 m). Am făcut o plimbare în care am coborât 900 m și am urcat 700.

– Știre în curs de actualizare – 

 

 

Citește și: Justin Ionescu a escaladat Cho Oyu, al doilea optmiar din 2014

Citește și: Horia Colibășanu și Justin Ionescu, primii români care au cucerit un optmiar în acest sezon

Citește și: #ManasluNorth: Alpinistul Horia Colibășanu, către o premieră mondială

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*